Pulpeciki są delikatne w smaku, a charakteru dodają im suszone pomidory. Już od jakiegoś czasu stosuję podwójną panierkę tzn. najpierw obtaczam pulpeciki w mącę, później maczam w jajku, a na koniec panieruję w bułce tartej.
SKŁADNIKI (30 sztuk):
- 350g łososia,
- 150g dorsza (lub innej ryby),
- 6 suszonych pomidorów z oleju (odsączone),
- 1 kajzerka + mleko do moczenia,
- 3 łyżeczki posiekanego koperku,
- Bułka tarta, mąka do panierowania,
- 2 jajka,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy ryb mrożonych to wcześniej je rozmrażamy.
Z łososia ewentualnie usuwamy skórę i siekamy go bardzo drobno. Sprawdzamy czy dorsz nie ma ości i również kroimy go w bardzo drobną kostkę. Kajzerkę namaczamy w mleku. Suszone pomidory kroimy w małą kostkę.
Do miski wkładamy łososia, dorsza, suszone pomidory, koperek i odciśniętą kajzerkę. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Jeśli masa jest za luźna, aby uformować pulpecika to dodajemy odrobinę bułki tartej. Z masy rybnej formujemy małe pulpeciki. 2 jajka roztrzepujemy. Panierujemy je w mące, maczamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni na wolnym ogniu. Osączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do rozdrobnienia ryb możemy użyć melaksera. Nie rozdrabniamy masy blenderem, bo wtedy wyjdzie za rzadka.