Paluszki z łososia z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami

Sos tatarski, na którego przepis pokazywałam Wam jakiś czas temu, podałam z paluszkami z łososia. Przygotowanie paluszków rybnych nie jest ani trudne, ani pracochłonne. A sekretem chrupiących z wierzchu, a mięciutkich w środku paluszków jest podwójna panierka. Mianowicie rybę najpierw panierujemy w mące, a później w bułce tartej. Sos tatarski z dodatkiem kurek stanowi tutaj świetne uzupełnienie. To pomysł nie tylko na piątkowy obiad, ale także na przekąskę.

Paluszki z łososia

Paluszki z łososia

SKŁADNIKI:

  • 500g filetu z łososia,
  • 1 jajko,
  • Mąka do panierowania,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • cytryna
  • SOS:
  • ½ szklanki posiekanych drobno marynowanych kurek,
  • ½ szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
  • ½ szklanki gęstej śmietany 18%,
  • ½ szklanki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 mała cebula ze szczypiorkiem,
  • ½ łyżeczki octu winnego,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka i ostra papryka

PRZYGOTOWANIE:

PALUSZKI: Łososia kroimy w podłużne paski, o grubości 2,5cm. Oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy olej. Jajko rozkłócamy. Rybę panierujemy najpierw w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy ją w jajku i bułce tartej. Opanierowane paluszki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Uważamy, aby olej nie był za mocno rozgrzany, bo wtedy ryba będzie surowa w środku, a panierka się przypali.

SOS: Marynowane kurki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, ocet i musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby sos się przegryzł. Podajemy udekorowany szczypiorkiem i kurkami.

Paluszki podajemy ze schłodzonym sosem.

Życzę smacznego 🙂

Paluszki z łososia

Paluszki z łososia

Paluszki z łososia

Paluszki z łososia





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź