Sos tatarski, na którego przepis pokazywałam Wam jakiś czas temu, podałam z paluszkami z łososia. Przygotowanie paluszków rybnych nie jest ani trudne, ani pracochłonne. A sekretem chrupiących z wierzchu, a mięciutkich w środku paluszków jest podwójna panierka. Mianowicie rybę najpierw panierujemy w mące, a później w bułce tartej. Sos tatarski z dodatkiem kurek stanowi tutaj świetne uzupełnienie. To pomysł nie tylko na piątkowy obiad, ale także na przekąskę.
SKŁADNIKI:
- 500g filetu z łososia,
- 1 jajko,
- Mąka do panierowania,
- Bułka tarta do panierowania,
- Sól,
- Pieprz,
- cytryna
- SOS:
- ½ szklanki posiekanych drobno marynowanych kurek,
- ½ szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
- ½ szklanki gęstej śmietany 18%,
- ½ szklanki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 mała cebula ze szczypiorkiem,
- ½ łyżeczki octu winnego,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka i ostra papryka
PRZYGOTOWANIE:
PALUSZKI: Łososia kroimy w podłużne paski, o grubości 2,5cm. Oprószamy go solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. W rondelku rozgrzewamy olej. Jajko rozkłócamy. Rybę panierujemy najpierw w mące. Strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy ją w jajku i bułce tartej. Opanierowane paluszki wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Uważamy, aby olej nie był za mocno rozgrzany, bo wtedy ryba będzie surowa w środku, a panierka się przypali.
SOS: Marynowane kurki i ogórki odsączamy z zalewy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno razem ze szczypiorkiem. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy majonez, śmietanę, ocet i musztardę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby sos się przegryzł. Podajemy udekorowany szczypiorkiem i kurkami.
Paluszki podajemy ze schłodzonym sosem.
Życzę smacznego 🙂