Lubię serwować na piątkowy obiad dania rybne. Ryby są bardzo zdrowe więc powinniśmy je jeść jak najczęściej. Kotlety rybne przygotowałam na wzór tradycyjnych kotletów mielonych. Najpierw rybę zmieliłam w maszynce. Ponieważ miałam rybę mrożoną to po rozmrożeniu dokładnie ją odcisnęłam. Następnie dałam namoczoną i odciśniętą kajzerkę i jajko. Uformowałam kotleciki i usmażyłam je na oleju. Wyszły pyszne i zwarte. Do kotletów dodałam koperku, bo bardzo lubię jego dodatek w daniach rybnych. Kotlety możecie wzbogacić o inne składniki np. suszone pomidory. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- 500g filetów z białej ryby np. mintaj, dorsz, miruna,
- 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia,
- 1 jajko,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz,
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
- mąka i bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Filety rybne mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli używamy filetów mrożonych to należy je najpierw rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Następnie odważyć 500g.
Kajzerkę zalewamy mlekiem i chwilkę moczymy aż zmięknie.
Do miski wkładamy zmieloną rybę, jajko, odciśniętą kajzerkę, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Masę rybną dokładnie mieszamy i formujemy kotlety.
Jajko roztrzepujemy. Kotlety panierujemy najpierw w mące, później maczamy je w jajku, a na końcu panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy partiami na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli masa rybna wyjdzie zbyt luźna to dosypujemy jeszcze 1 - 2 łyżki bułki tartej.