To już kolejna propozycja na danie rybne na moim blogu. Tym razem przygotowałam rybę bez panierki. Jak dotąd ryba w panierce królowała na moim blogu m.in. po grecku, andaluzyjsku czy japońsku 🙂 Czas jednak na lżejszą wersję 🙂 Tym razem ryby nie smażyłam, ale upiekłam. Ryba może w smaku przypominać rybę po grecku, bo mamy tutaj bukiet warzyw korzeniowych oraz pomidorowy akcent. Jest jednak bardziej soczysta i lżejsza w smaku. Proponuję jej podanie z pieczywem lub ziemniakami czy ziemniaczanym puree. Możemy podać ja na ciepło, a nawet zjeść na zimno na lunch w pracy.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- ½ średniej wielkości selera,
- 1 cebula,
- pół czerwonej papryki,
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 500g dorsza,
- 2 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 szklanka soku pomidorowego,
- Sok z cytryny,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej lub masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki.
W większej patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu do smażenia i szklimy cebulę. Gdy się zeszkli to dodajemy starte warzywa, smażymy razem 2-3 minuty. Wówczas dodajemy paprykę oraz pomidory z puszki oraz ziela angielskie i liście laurowe i dusimy razem pod przykryciem około 15-20 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką papryką oraz doprawiamy warzywa solą i pieprzem do smaku. Ewentualnie warzywa możemy podlać odrobiną wody.
Umyte i osuszone filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Wykładamy do niego uduszone, lekko przestudzone warzywa. Na warzywa wykładamy równomiernie kawałki ryby. Sok pomidorowy mieszamy ze śmietaną i zalewamy nim zawartość naczynia żaroodpornego. Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 25-30 minut.
Tak przygotowaną rybę możemy podać z pieczywem lub puree z ziemniaków.
Życzę smacznego 🙂
oj,co za pychota,koniecznie spróbuję 😉
super pomysł na pieczoną rybę i do tego w lżejszej wersji, co kupuję od razu 🙂