- 1 kg ryby (panga, dorsz, mintaj),
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka
- ZALEWA:
- 1,5 łyżki cukru,
- 1,5 łyżki octu
- 1 i 1/4 szklanki wody,
- 1/4 szklanki oleju,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
- sól,
- 2 duże cebule,
- 1/2 litrowego słoika konserwowej papryki,
- 1/2 litrowego słoika ogórków konserwowych,
- olej do smażenia
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo kawałki ryby i zalewę. Pozostawiamy do przegryzienia się na noc (im dłużej tym lepiej). Podawać ze świeżym pieczywem. Ryba smakuje świetnie na ciepło i zimno. Smacznego 🙂
A nożna dodać ocet jabłkowy zamiast normalnego i ogórki kiszone zamiast konserwowych?????
Ogórki zostawiłabym konserwowe (z kiszonymi będzie całkiem inny smak), a ocet można zamienić.