Pewnie dobrze znacie te ogórki. Mają słodki, a jednocześnie kwaśny smak. Są idealne do kanapek czy drugiego dania. Można je również chrupać same. Robię je od lat, a co roku coraz więcej słoiczków. Są u mnie 2 w kolejce zaraz po ogórkach curry. Serdecznie polewam Wam ich przygotowanie. Warto cieszyć się ich smakiem zimową porą.
SKŁADNIKI :
- 2,5 kg ogórków,
- ZALEWA:
- 1 szklanka octu,
- 5 szklanek wody,
- 5 łyżek musztardy,
- 3 płaskie łyżki soli,
- 1 szklanki cukru,
- Do każdego słoika: 2 liście laurowe, 2 ziele angielskie, 3 ziarenka pieprzu, ½ łyżeczki gorczycy, gałązka kopru
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Do każdego słoika wkładamy ziele, pieprz, liście laurowe i gorczycę. Następnie układamy ściśle pionowo ogórki. Składniki zalewy łączymy ze sobą ( oprócz musztardy) i zagotowujemy. Zalewę studzimy i dodajemy musztardę, dokładnie ją roztrzepujemy. Wystudzoną zalewą zalewamy słoiki, na wierzch kładziemy gałązkę kopru. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut.
Życzę smacznego 🙂
Nie ma znaczenia czy normalne ogórki czy gruntowe?
Do przetworów używam zawsze ogórków gruntowych.
Twój komentarz