Żeberka z pieczarkami

Żeberka duszone z warzywami i pieczarkami to pomysł na obiadowe danie z jednego garnka. Podczas duszenia powstaje pyszny i gęsty sos warzywno-grzybowy. Mięso wychodzi idealnie mięciutkie i z łatwością odchodzi od kości. Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem. Super sprawdzą się tutaj także kluski śląskie czy kopytka. Nie musimy podawać już do obiadu surówki, bo mamy tutaj duszone warzywa. Ale jeśli chcecie coś podać to najchętniej widziałabym tutaj buraczki.

Przepis ten podpatrzyłam u mojej teściowej, a ona znalazła go w kalendarzu z wyrywanymi kartkami. To naprawdę bardzo fajny pomysł na danie z jednego garnka.

Żeberka z pieczarkami

Żeberka z pieczarkami

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1kg żeberek,
  • 500g pieczarek,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka kroimy na kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem i zostawiamy na godzinę w lodówce.

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, a jeśli są małe to każdą pieczarkę kroimy tylko na 2-4 części (już nie w plasterki). Cebule kroimy w talarki, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy żeberka z każdej strony na rumiano i przekładamy do większego garnka. Zalewamy je około ¾ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa oraz pieczarki, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem około 40-60 minut na wolnym ogniu tzn. do miękkości warzyw i mięsa. Ewentualnie podlewamy jeszcze odrobiną wody. Danie co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy musztardę i majeranek. Danie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego 😉

Żeberka z pieczarkami

Żeberka z pieczarkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź