Żeberka duszone z warzywami i pieczarkami to pomysł na obiadowe danie z jednego garnka. Podczas duszenia powstaje pyszny i gęsty sos warzywno-grzybowy. Mięso wychodzi idealnie mięciutkie i z łatwością odchodzi od kości. Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 1kg żeberek,
- 500g pieczarek,
- 1 pietruszka,
- 2 duże marchewki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka majeranku,
- Sól,
- Pieprz,
- Smalec do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka kroimy na kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem i zostawiamy na godzinę w lodówce.
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, a jeśli są małe to każdą pieczarkę kroimy tylko na 2-4 części (już nie w plasterki). Cebule kroimy w talarki, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy żeberka z każdej strony na rumiano i przekładamy do większego garnka. Zalewamy je około ¾ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa oraz pieczarki, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem około 40-60 minut na wolnym ogniu tzn. do miękkości warzyw i mięsa. Ewentualnie podlewamy jeszcze odrobiną wody. Danie co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy musztardę i majeranek. Danie doprawiamy do smaku.
Życzę smacznego 😉