Żeberka z pieczarkami

Żeberka duszone z warzywami i pieczarkami to pomysł na obiadowe danie z jednego garnka. Podczas duszenia powstaje pyszny i gęsty sos warzywno-grzybowy. Mięso wychodzi idealnie mięciutkie i z łatwością odchodzi od kości. Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem.

Żeberka z pieczarkami

Żeberka z pieczarkami

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1kg żeberek,
  • 500g pieczarek,
  • 1 pietruszka,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka kroimy na kawałki. Oprószamy je solą i pieprzem i zostawiamy na godzinę w lodówce.

Warzywa obieramy i myjemy. Marchewki i pietruszkę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w grubsze plasterki, a jeśli są małe to każdą pieczarkę kroimy tylko na 2-4 części (już nie w plasterki). Cebule kroimy w talarki, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy żeberka z każdej strony na rumiano i przekładamy do większego garnka. Zalewamy je około ¾ szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 30 minut na wolnym ogniu.

Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa oraz pieczarki, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Dusimy pod przykryciem około 40-60 minut na wolnym ogniu tzn. do miękkości warzyw i mięsa. Ewentualnie podlewamy jeszcze odrobiną wody. Danie co jakiś czas mieszamy. Pod koniec dodajemy musztardę i majeranek. Danie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego 😉

Żeberka z pieczarkami

Żeberka z pieczarkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij