Pieczarki marynowane

Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na marynowane pieczarki. Słowa dotrzymuję i przepis właśnie dzisiaj pojawia się na blogu. Wiele razy przechodziłam obok tych pieczarek w sklepie. Aczkolwiek ich skład nie zachwyca. Wreszcie udało mi się przygotować domową wersję. Smakują naprawdę super. Do przygotowania marynowanych pieczarek warto wybrać jak najmniejsze grzyby.

A do czego możecie je wykorzystać. Świetnie sprawdzą się same podane na domowej imprezie. Marynowane pieczarki są głównym składnikiem sałatki grzybowa polana. Dodałam je także do twarożku po tatarsku.

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

SKŁADNIKI:

  • 5kg małych pieczarek,
  • 4 marchewki,
  • 3 cebule,
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • DODATKOWO:
  • Sól,
  • Kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i cebule obieramy. Marchewki kroimy w kostkę, a cebule w krążki. Marchewkę zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy. Gotujemy ją przez 5 minut, odcedzamy. Cebulę umieszczamy na sitku i sparzamy wrzącą wodą.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut.

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Ponieważ pieczarek będzie sporo to gotujemy je partiami (chyba, że mamy naprawdę duży garnek). Przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego (na 1 kg pieczarek). Pieczarki zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Grzyby odcedzamy.

Na dno każdego słoika wkładamy kilka kostek marchewki i kilka plasterków cebuli oraz liścia laurowego, ziele angielskie i gorczycę. Następnie wkładamy pieczarki. Na wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków cebuli i kostek marchewki. Słoiki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Grzyby można już jeść po 3 dniach.

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij