Ogórki konserwowe

To właśnie tego przepisu na przetwory z ogórków brakowało na blogu. Ogórki konserwowe przygotowuję od lat - tylko z tego przepisu. Są dla nas idealne. Nie są zbyt octowe i nie są zbyt słodkie. A przede wszystkim są jędrne i chrupiące, a to dzięki krótkiej pasteryzacji. Ogórki tylko zagotowujemy i od razu wyjmujemy z wody. Zimą podajemy je do ziemniaków i kasz, same (jako przekąskę), dodajemy je do potraw rybnych, sałatek, gulaszów lub do faszerowanych jajek.

Zobaczcie też przepisy na moje ulubione przetwory z ogórków:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

SKŁADNIKI:

  • Ogórki świeże, około 5-6 kg,
  • ZALEWA:
  • 10 szklanek wody,
  • 1 i ¾ szklanki octu,
  • 1 i ½ szklanki cukru,
  • ¼ szklanki soli,
  • DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • 1 liść laurowy,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 gałązka kopru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 plasterki marchewki,
  • 1 plasterek chrzanu,
  • 2 ziarenka pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania ogórków wybieramy małe sztuki, twarde, nieuszkodzone. Ogórki zalewamy zimną wodą i dokładnie płuczemy. Wyjmujemy je z wody i zostawiamy do wyschnięcia.

Przygotowujemy umyte i suche słoiki litrowe. Na dnie każdego słoika umieszczamy: czosnek, marchewkę, chrzan, koper, ziele, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Dodatkowo w każdym słoiku możemy umieścić liść porzeczki lub wiśni. Następnie ciasno układamy ogórki.

Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Cukier i sól powinny się rozpuścić. Gorącą zalewą zalewamy słoiki i dokładnie je zakręcamy.

Słoiki ustawiamy w dużym i wysokim garnku. Na dnie garnka umieszczamy ściereczkę. Słoiki nie powinny dotykać się nawzajem ani dotykać brzegów garnka. Garnek zalewamy ciepłą wodą do ¾ wysokości słoików. Słoiki zagotowujemy i wyłączamy ogień. Ogórki od razu wyjmujemy z wody i ustawiamy je do góry dnem na deseczce. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Dzięki takiej krótkiej pasteryzacji ogórki wychodzą idealnie jędrne, nie będą pomarszczone. Spokojnie wytrzymają rok.

Ogórki przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Zalewy z podanych proporcji starcza na 7 słoików litrowych.

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe





4 komentarzy

  1. Najlepsze, zawsze pasteryzowalam dłużej, ale dzięki Twoim wskazówkom ogórki wychodzą mega chrupiące!

    • cukiereczek

      Cieszę się bardzo 😃

  2. Ogórki zrobiłam i ja 🙂 Po jakim czasie można już konsumować ogóreczki? Wyglądają bardzo smakowicie aa ja dodałam od siebie dodatkowo paprykę świeżą czerwoną 🙂 wyglądają dzięki niej kolorowo 🙂

    • cukiereczek

      Super pomysł z tą papryką 😁 Po 2-3 tygodniach myślę, że można spróbować jeden 😉

Zostaw odpowiedź