Puszyste placki kokosowe (na mące kokosowej)

Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk. Kto już próbował potraw na bazie mąki kokosowej ten o tym wie. Udało mi się jednak usmażyć pyszne, intensywnie kokosowe placuszki. Placuszki smażymy o średnicy troszkę mniejszej niż tradycyjne pancakes. Duża liczba jajek w przepisie pozwala zespolić placuszki. Dzięki temu nie rozwalają się podczas smażenia. Jako dodatek do placuszków wybrałam kawałeczki mango i śmietankę kokosową. Ale równie dobrze będzie pasował tutaj syrop klonowy lub syrop z agawy i owoce.

Puszyste placki kokosowe (na mące kokosowej)

Puszyste placki kokosowe (na mące kokosowej)

SKŁADNIKI (8 sztuk):

  • 4 jajka,
  • ¼ szklanka mleka,
  • 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • ¼ szklanki mąki kokosowej,
  • 1 łyżka cukru,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • Olej lub masło do smażenia,
  • DO PODANIA: mango, śmietanka kokosowa z dodatkiem cukru

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy ze sobą: mąkę kokosową, cukier, proszek do pieczenia i sól.

Do większej miski dodajemy: jajka, mleko i olej, miksujemy razem.




Suche składniki dodajemy do mokrych. Mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem aż składniki się połączą i nie będzie grudek.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu do smażenia. Nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki około 3-4 minuty z jednej strony, aż zaczną się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wówczas odwracamy je i dosmażamy 1-2 minuty z drugiej strony.

Placuszki podajemy z kawałkami mango i ubitą śmietanką kokosową.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Gdy przestygnie dodajemy go do pozostałych składników.

Puszyste placki kokosowe (na mące kokosowej)

Puszyste placki kokosowe (na mące kokosowej)





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź