Ostatnio eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk. Kto już próbował potraw na bazie mąki kokosowej ten o tym wie. Udało mi się jednak usmażyć pyszne, intensywnie kokosowe placuszki. Placuszki smażymy o średnicy troszkę mniejszej niż tradycyjne pancakes. Duża liczba jajek w przepisie pozwala zespolić placuszki. Dzięki temu nie rozwalają się podczas smażenia. Jako dodatek do placuszków wybrałam kawałeczki mango i śmietankę kokosową. Ale równie dobrze będzie pasował tutaj syrop klonowy lub syrop z agawy i owoce.
SKŁADNIKI (8 sztuk):
- 4 jajka,
- ¼ szklanka mleka,
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- ¼ szklanki mąki kokosowej,
- 1 łyżka cukru,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- Olej lub masło do smażenia,
- DO PODANIA: mango, śmietanka kokosowa z dodatkiem cukru
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy ze sobą: mąkę kokosową, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Do większej miski dodajemy: jajka, mleko i olej, miksujemy razem.
Suche składniki dodajemy do mokrych. Mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem aż składniki się połączą i nie będzie grudek.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu do smażenia. Nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszki około 3-4 minuty z jednej strony, aż zaczną się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wówczas odwracamy je i dosmażamy 1-2 minuty z drugiej strony.
Placuszki podajemy z kawałkami mango i ubitą śmietanką kokosową.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Gdy przestygnie dodajemy go do pozostałych składników.