Placuszki z cukinii

Placuszki robimy bardzo często, gdy tylko cukinia obrodzi nam w ogródku. Są pyszne, najbardziej lubi je moja mama. Ich przygotowanie to kilka minut. Smakują wyśmienicie podane z sosem tzatziki lub czosnkowym.

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

SKŁADNIKI (10-15 sztuk) :

  • 1 cukinia (około 300g),

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 jajka,

  • 6-8 łyżek mąki pszennej,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki (bez obierania). Startą cukinię umieszczamy na sitku. Oprószamy ją solą i zostawiamy na 15-20 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy dłońmi.

W misce umieszczamy składniki: odciśniętą cukinię, jajka, jogurt, cebulę, czosnek, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy je ze sobą i stopniowo dodajemy mąkę. Powinniśmy otrzymać w miarę gęste ciasto (o gęstości gęstej śmietany).

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Nakładamy porcję ciasta łyżką i smażymy placuszki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.

Po usmażeniu placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.




Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Ilość mąki zależy od wielkości cukinii i od tego jak dokładnie odciśniemy cukinię.

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

6 komentarzy

  1. uwielbiam je i o tej porze dość często jadam 🙂 dla urozmaicenia modyfikuję z dodatkiem różnych mąk 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      My też je bardzo lubimy 🙂 A ja dodaję do nich różne składniki np. kukurydzę, ser feta, parmezan 🙂

  2. wyszły pyszne 🙂 podałam je z sosem czosnkowym, dziękuję za przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      Magda, bardzo mi miło 🙂

  3. Placuszki pyszne:) Każdy wielbiciel cukinii musi ich obowiązkowo spróbować. Zwykle robiłam placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, ale te z samej cukinii są o wiele lepsze, takie delikatne. U mnie z dodatkiem sosu pieczarkowego.

    DSCN1601

    • cukiereczek cukiereczek

      Joanna bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij