Placuszki z cukinii

Placuszki robimy bardzo często, gdy tylko cukinia obrodzi nam w ogródku. Są pyszne, najbardziej lubi je moja mama. Ich przygotowanie to kilka minut. Smakują wyśmienicie podane z sosem tzatziki lub czosnkowym.

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

SKŁADNIKI (10-15 sztuk) :

  • 1 cukinia (około 300g),

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 2 jajka,

  • 6-8 łyżek mąki pszennej,

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 2 łyżki posiekanego koperku,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki (bez obierania). Startą cukinię umieszczamy na sitku. Oprószamy ją solą i zostawiamy na 15-20 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy dłońmi.

W misce umieszczamy składniki: odciśniętą cukinię, jajka, jogurt, cebulę, czosnek, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy je ze sobą i stopniowo dodajemy mąkę. Powinniśmy otrzymać w miarę gęste ciasto (o gęstości gęstej śmietany).

Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Nakładamy porcję ciasta łyżką i smażymy placuszki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.

Po usmażeniu placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Ilość mąki zależy od wielkości cukinii i od tego jak dokładnie odciśniemy cukinię.

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii





12 komentarzy

  1. uwielbiam je i o tej porze dość często jadam 🙂 dla urozmaicenia modyfikuję z dodatkiem różnych mąk 🙂

    • cukiereczek

      My też je bardzo lubimy 🙂 A ja dodaję do nich różne składniki np. kukurydzę, ser feta, parmezan 🙂

  2. wyszły pyszne 🙂 podałam je z sosem czosnkowym, dziękuję za przepis

    • cukiereczek

      Magda, bardzo mi miło 🙂

    • Letnia klasyka – dzis przygotowana wg Twego przepisu. Placki zostaly podane z sosem tzatziki, ktory rowniez zostal wykonany zgodnie ze wskazowkami z bloga. Pychota!

      • cukiereczek

        Monika bardzo mi miło 🙂

      • Pyszne placki. Podane z łososiem, jogurtem naturalnym i koperkiem. Palce lizać 😉

        • cukiereczek

          Bardzo mi miło 🙂

  3. Placuszki pyszne:) Każdy wielbiciel cukinii musi ich obowiązkowo spróbować. Zwykle robiłam placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, ale te z samej cukinii są o wiele lepsze, takie delikatne. U mnie z dodatkiem sosu pieczarkowego.

    DSCN1601

    • cukiereczek

      Joanna bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

      • Czy można upiec placuszki w piekarniku? Jak tak to w jakiej temperaturze i ile minut? 🙂 Pozdrawiam

        • cukiereczek

          Można spróbować upiec je w piekarniku. Myślę, że temperatura 200 stopni, około 15-20 minut 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek