Placuszki robimy bardzo często, gdy tylko cukinia obrodzi nam w ogródku. Są pyszne, najbardziej lubi je moja mama. Ich przygotowanie to kilka minut. Smakują wyśmienicie podane z sosem tzatziki lub czosnkowym.
SKŁADNIKI (10-15 sztuk) :
-
1 cukinia (około 300g),
-
1 cebula,
-
1 ząbek czosnku,
-
2 jajka,
-
6-8 łyżek mąki pszennej,
-
2 łyżki jogurtu naturalnego,
-
2 łyżki posiekanego koperku,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umyty i osuszony koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki (bez obierania). Startą cukinię umieszczamy na sitku. Oprószamy ją solą i zostawiamy na 15-20 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinie bardzo dokładnie odciskamy dłońmi.
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania placuszków.
W misce umieszczamy składniki: odciśniętą cukinię, jajka, jogurt, cebulę, czosnek, koperek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy je ze sobą i stopniowo dodajemy mąkę. Powinniśmy otrzymać w miarę gęste ciasto (o gęstości gęstej śmietany).
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Nakładamy porcję ciasta łyżką i smażymy placuszki na rumiano z obu stron na wolnym ogniu.
Po usmażeniu placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość mąki zależy od wielkości cukinii i od tego jak dokładnie odciśniemy cukinię.
uwielbiam je i o tej porze dość często jadam 🙂 dla urozmaicenia modyfikuję z dodatkiem różnych mąk 🙂
My też je bardzo lubimy 🙂 A ja dodaję do nich różne składniki np. kukurydzę, ser feta, parmezan 🙂
wyszły pyszne 🙂 podałam je z sosem czosnkowym, dziękuję za przepis
Magda, bardzo mi miło 🙂
Letnia klasyka – dzis przygotowana wg Twego przepisu. Placki zostaly podane z sosem tzatziki, ktory rowniez zostal wykonany zgodnie ze wskazowkami z bloga. Pychota!
Monika bardzo mi miło 🙂
Pyszne placki. Podane z łososiem, jogurtem naturalnym i koperkiem. Palce lizać 😉
Bardzo mi miło 🙂
Placuszki pyszne:) Każdy wielbiciel cukinii musi ich obowiązkowo spróbować. Zwykle robiłam placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, ale te z samej cukinii są o wiele lepsze, takie delikatne. U mnie z dodatkiem sosu pieczarkowego.
Joanna bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Czy można upiec placuszki w piekarniku? Jak tak to w jakiej temperaturze i ile minut? 🙂 Pozdrawiam
Można spróbować upiec je w piekarniku. Myślę, że temperatura 200 stopni, około 15-20 minut 🙂