Placuszki kefirowe z jabłkami

To już kolejny przepis na placki z jabłkami na blogu. Tym razem głównym składnikiem ciasta jest kefir. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać rózgą lub mikserem, dodać pokrojone jabłka i smażyć. Placuszki są puszyste i mięciutkie. Dodatkowo do ciasta możemy dodać odrobinę rodzynek. Są mało słodkie. Ich słodycz zależy od odmiany użytych jabłek. Dodatkowo dodam, że placki całkiem dobrze się odgrzewają.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • Szczypta cynamonu,
  • 400ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • 2 jabłka,
  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w cienkie plasterki.

Wszystkie składniki na placuszki umieszczamy w misce. Miksujemy je krótko mikserem lub mieszamy rózgą kuchenną do otrzymania jednolitego, gładkiego ciasta.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placuszki na rumiano z obu stron na małym ogniu.

Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Do ciasta możemy dodać także rodzynki.

Placuszki kefirowe z jabłkami

Placuszki kefirowe z jabłkami





6 komentarzy

  1. Bardzo smaczne, zrobione na kolację i zjedzone błyskawcznie, pycha ?.

    • cukiereczek

      Marzena super! Cieszę się, że smakowały ?

      • Jak zrobić żeby były złociste na malutkim ogniu nasaczają się tłuszczem a na większym są surowe w środku i spalone ☹️

        • cukiereczek

          Zosia trzeba je smażyć na średnim ogniu w odpowiedniej temperaturze tłuszczu ? Po kilku usmażonych placuszkach powinnaś już zaobserwować czy olej jest dobrze rozgrzany i czy placki nie wychodzą surowe w środku.

  2. Placuszki są cudowne! Po powrocie do domu zostały same resztki. Wszystkim smakowały,polecam.

    • cukiereczek

      Magdalena bardzo cieszę się, że smakowały 😉

Zostaw odpowiedź