Puszyste placki na kefirze

To zdecydowanie jedne z ulubionych placuszków mojego synka. Są puszyste, szybkie do przygotowania, przepyszne. Zjadamy je najczęściej same, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z frużeliną, dżemem czy owocami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację.

SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 200g kefiru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier i mieszamy rózgą do połączenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz olej. Mieszamy chwilkę do powstania jednolitego ciasta.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta. Zachowujemy odstępy, bo placki urosną. Placki smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Możemy smażyć je na suchej patelni lub posmarować odrobiną oleju.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Placki możemy podać polane syropem klonowym i roztopionym masłem, z dżemem i bitą śmietaną.

Puszyste placki na kefirze

Puszyste placki na kefirze





2 komentarzy

  1. Przepyszne placuszki, dzieciaki się zajadały, zostają z nami na dłużej ❤️

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź