Cytrynowe placki z jagodami

Pulchne, z nutą cytrynową, mało słodkie. Słodycz placuszków regulujemy poprzez polanie ich np. syropem klonowym. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Nie musimy długo miksować; wystarczy krótko wymieszać wszystkie składniki rózgą kuchenną. Z ich przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Warto ich do tego zaangażować.

Cytrynowe placki z jagodami

Cytrynowe placki z jagodami

SKŁADNIKI:

  • 75g jagód,
  • 1 jajko,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • 200ml mleka,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 200g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • Olej do smażenia,
  • DO PODANIA: Syrop klonowy, syrop z agawy, miód, jogurt, jagody,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

W drugiej misce rozkłócamy jajko. Dodajemy mleko, miód i skórkę z cytryny, mieszamy.

Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy placki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Ponieważ placki są bardzo puszyste, to musimy je smażyć na wolnym ogniu, aby doszły w środku.

Życzę smacznego 🙂

Cytrynowe placki z jagodami

Cytrynowe placki z jagodami

Może spodobają Ci się także:

CYTRYNOWE PLACKI Z TRUSKAWKAMI

PLACKI JOGURTOWE Z JAGODAMI

PLACKI MIGDAŁOWE Z JAGODAMI





2 komentarzy

  1. Ag

    Cześć, ile placuszków wyjdzie z tego przepisu?

    • cukiereczek

      Około 15-20 sztuk ?

Zostaw odpowiedź