Placuszki migdałowe z jagodami

To już kolejny przepis na placki z jagodami. Na blogu możecie znaleźć m.in.:

Dzisiejsze placki są puszyste, a dodatkowo pachną wanilią i migdałami. Do ich przygotowania zamiast mleka krowiego wykorzystujemy mleko migdałowe. Więc jeśli nie możecie spożywać mleka krowiego to ten przepis jest dla Was. TUTAJ możecie zobaczyć jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem mleka migdałowego.

Placki smakują świetnie same, a jeszcze lepiej podane z syropem klonowym. Takie placki to idealna propozycja na letnie śniadanie.

Placuszki migdałowe z jagodami

Placuszki migdałowe z jagodami

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 2 szklanki mleka migdałowego,
  • 2 duże jajka,
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka jagód,
  • DODATKOWO:
  • Olej do smażenia,
  • 25 g migdałów,
  • 3 łyżki jagód,
  • Syrop klonowy,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól.

Do mleka migdałowego dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt z wanilii i ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. W cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy do połączenia.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.

Placki serwujemy ciepłe posypane migdałami i jagodami, polane syropem klonowym.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Z przepisu wychodzi 30-35 placuszków.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź