To już kolejny przepis na placki z jagodami. Na blogu możecie znaleźć m.in.:
- Jogurtowe placki z jagodami,
- Pulchne racuszki z jagodami,
- Placuszki z jagodowe kropeczki,
- Placki z jagodami.
Dzisiejsze placki są puszyste, a dodatkowo pachną wanilią i migdałami. Do ich przygotowania zamiast mleka krowiego wykorzystujemy mleko migdałowe. Więc jeśli nie możecie spożywać mleka krowiego to ten przepis jest dla Was. TUTAJ możecie zobaczyć jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem mleka migdałowego.
Placki smakują świetnie same, a jeszcze lepiej podane z syropem klonowym. Takie placki to idealna propozycja na letnie śniadanie.
SKŁADNIKI(4 porcje):
- 2 szklanki mleka migdałowego,
- 2 duże jajka,
- ¼ szklanki rozpuszczonego masła,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 szklanka jagód,
- DODATKOWO:
- Olej do smażenia,
- 25 g migdałów,
- 3 łyżki jagód,
- Syrop klonowy,
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól.
Do mleka migdałowego dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jajka, ekstrakt z wanilii i ekstrakt migdałowy. Mieszamy do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. W cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować. Dodajemy jagody i delikatnie mieszamy do połączenia.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.
Placki serwujemy ciepłe posypane migdałami i jagodami, polane syropem klonowym.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Z przepisu wychodzi 30-35 placuszków.