To już trzeci sposób na podanie pierogów z jagodami na blogu. Póki trwa sezon na jagody to trzeba korzystać. W końcu na te małe fioletowe owoce będziemy musieli czekać cały rok. Poza tradycyjnymi pierogami z jagodami na stronie znajdziecie także pierogi z serem i jagodami.
Dzisiejsze pierożki przygotowane są z ciasta serowego. Sera używam mielonego z wiaderka, ale dobrej jakości, gęstego. Jeśli nie macie swojego sprawdzonego sera to najlepiej samemu zmielić twaróg. Ponieważ jest to ciasto serowe to od razu po przygotowaniu ciasta przechodzimy do robienia pierożków. Ciasto nie może czekać, bo zacznie robić się rzadkie. W smaku takie pierożki przypominają knedle serowe. Zamiast jagód świetnie sprawdzą się tutaj jako nadzienie truskawki, maliny, banany czy jabłka.
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- CIASTO:
- 300g białego sera mielonego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- Szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 150g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- DO PODANIA:
- Miód lub syrop klonowy
- Śmietanka i cukier,
- Bułka tarta zrumieniona na maśle
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Ciasto podsypujemy mąką, bo jest troszkę klejące. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy 1 łyżeczkę jagód i odrobinę cukru. Placki dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną to gotujemy je 1 minutę i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Możemy podać je także polane syropem klonowym lub miodem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.
2) Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.
3) Pierogi zlepiamy i od razu gotujemy, bo jagody szybko puszczają sok.
Jak pisałam, tak zrobiłam. Pierożki, ale z malinami 🙂
Przepiękne! ?