Pierogi z jagodami

Nie wiem sama, które pierogi wolę bardziej: z truskawkami czy z jagodami. Jedno jest pewne – uwielbiamy obiady na słodko i często je przygotowuję. Ponieważ w tym roku nazbieraliśmy dużo jagód więc nie mogło zabraknąć pysznych pierogów. Pierogi przygotowuję oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto. A podałam je z kwaśną śmietaną.

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • Około ½ szklanki ciepłej wody,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 150g jagód,
  • 1-1,5 łyżki cukru,
  • DODATKOWO:
  • Kwaśna śmietana,

PRZYGOTOWANIE:

Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed lepieniem pierogów (aby jagody nie puściły soku).

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia jagodowego i zlepiamy pierogi.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietanką (i ewentualnie posypane cukrem).

Życzę smacznego 🙂

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź