Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem pewnie znają i uwielbiają wszyscy. Na samą myśl o pierogach z jagodami polanych śmietanką oblizuje się nie jedna buzia. A łącząc te dwa nadzienia otrzymamy pyszny letni obiad na słodko, który zasmakuje nie tylko najmłodszym. Uwielbiam pierogi, bo praktycznie pasuje do nich każde nadzienie i jeszcze nie raz Was nimi zaskoczę 🙂

Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 375 g mąki,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • Szczypta soli,
  • Letnia woda (około ¾ szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 1 szklanka jagód,
  • 1 jajko,
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 3-4 łyżki cukru,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, rozgniatamy go widelcem przez kilka minut. Następnie dodajemy jajko i cukier i jeszcze chwilę ugniatamy. Masa powinna być kremowa. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 2-3 mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką. Można je podać także z bułką tartą podsmażoną na masełku. Życzę smacznego 🙂

Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź