Pierożki serowe z jabłkami

To nie są zwykłe pierogi z jabłkami – te pierogi przygotowane z ciasta serowego. To nie pierwsze pierożki serowe jakie przygotowałam. Na blogu znajdziecie wersję z truskawkami i bananami.

Pomyślicie, ale jak to z ciasta serowego? A więc ciasto serowe przypomina ciasto na knedle czy kluski leniwe. Po ugotowaniu jest mięciutkie, delikatne w smaku, smakuje jeszcze lepiej niż zwykłe ciasto pierogowe. Ciasto serowe jest też bardziej wymagające niż zwykłe ciasto pierogowe, bo się troszkę klei. Ale formując pierożki rękoma oprószonymi mąką nie ma z tym problemu.

A, że ser i jabłka to wspaniałe połączenie przekonałam się już nie raz. Zajrzyjcie tylko do tych przepisów:

Pierożki serowe z jabłkami

Pierożki serowe z jabłkami

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g białego sera mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • Szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 2 duże lub 3 średnie jabłka,
  • 2 łyżki cukru,
  • Szczypta cynamonu,
  • DO PODANIA:
  • Miód lub syrop klonowy
  • Śmietanka i cukier,
  • Bułka tarta zrumieniona na maśle

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Tuż przed wyłożeniem ich na pierogi mieszamy je z cukrem i cynamonem. Jeśli będą miały dużo soku to sok odciskamy.

CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Ciasto podsypujemy mąką, bo jest troszkę klejące. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy 1 łyżeczkę nadzienia jabłkowego. Placki dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną to gotujemy je 1 minutę i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Możemy podać je także polane syropem klonowym lub miodem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.

2) Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.

3) Pierogi zlepiamy i od razu gotujemy, bo jabłka szybko puszczają sok.

Pierożki serowe z jabłkami

Pierożki serowe z jabłkami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij