Serowe pierożki z bananem

Uwielbiam obiady na słodko 😉 Uważam, że warto zaserwować taki słodki obiad raz w tygodniu. Propozycje znajdziecie na moim blogu mnóstwo. Mogą to być pierogi np. z jabłkami i serem czy z serem i jagodami. Mogą to być kluseczki np. waniliowe z sosem dyniowym, kluseczki kładzione jabłkowe czy knedle np. z kaszy manny.




A dziś chcę Wam zaprezentować pierożki przygotowane z ciasta serowego, w sam raz na jeden kęs, małe i zgrabne, będą smakowały szczególnie najmłodszym, ale dorośli też zajadają się nimi z apetytem 🙂 Mimo, że w cieście ani nadzieniu nie ma cukru to pierożki wychodzą słodziutkie. Będą idealną propozycją na obiad na słodko, deser, a nawet śniadanie czy kolację.

Serowe pierożki z bananem

Serowe pierożki z bananem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 300g białego sera mielonego,

  • 1 jajko,

  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,

  • 1 łyżka miękkiego masła,

  • Szczypta soli,

  • NADZIENIE:

  • 2-3 banany,

  • DO PODANIA:

  • Śmietanka i cukier,

  • Bułka tarta zrumieniona na maśle

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 1-1,5cm plasterki.

CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy półplasterek banana i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.

Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą.

Życzę smacznego

Uwaga:

  1. Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.

  2. Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.

Serowe pierożki z bananem

Serowe pierożki z bananem

Serowe pierożki z bananem

Serowe pierożki z bananem

1 Komentarz

  1. ciekawy pomysl na farsz 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij