To nie są zwykłe pierogi z jabłkami – te pierogi przygotowane z ciasta serowego. To nie pierwsze pierożki serowe jakie przygotowałam. Na blogu znajdziecie wersję z truskawkami i bananami.
Pomyślicie, ale jak to z ciasta serowego? A więc ciasto serowe przypomina ciasto na knedle czy kluski leniwe. Po ugotowaniu jest mięciutkie, delikatne w smaku, smakuje jeszcze lepiej niż zwykłe ciasto pierogowe. Ciasto serowe jest też bardziej wymagające niż zwykłe ciasto pierogowe, bo się troszkę klei. Ale formując pierożki rękoma oprószonymi mąką nie ma z tym problemu.
A, że ser i jabłka to wspaniałe połączenie przekonałam się już nie raz. Zajrzyjcie tylko do tych przepisów:
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g białego sera mielonego,
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- Szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 2 duże lub 3 średnie jabłka,
- 2 łyżki cukru,
- Szczypta cynamonu,
- DO PODANIA:
- Miód lub syrop klonowy
- Śmietanka i cukier,
- Bułka tarta zrumieniona na maśle
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki. Tuż przed wyłożeniem ich na pierogi mieszamy je z cukrem i cynamonem. Jeśli będą miały dużo soku to sok odciskamy.
CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Ciasto podsypujemy mąką, bo jest troszkę klejące. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy 1 łyżeczkę nadzienia jabłkowego. Placki dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy wypłyną to gotujemy je 1 minutę i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą. Możemy podać je także polane syropem klonowym lub miodem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.
2) Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.
3) Pierogi zlepiamy i od razu gotujemy, bo jabłka szybko puszczają sok.
Mniammmmm. Polecam sa pyszne.
Dziękuję 😉