Zapraszam Was dzisiaj gorąco na pierogi ze szpinakiem i ricottą. Pierogi są bardzo sycące, dzięki dodatkowi serka - kremowe i mają taki wspaniały kolor 🙂 Uwielbiam robić pierogi, zamrażać je i móc się nimi delektować kiedy tylko będę chciała 🙂
Tymi pierogami chciałam zapoczątkować akcję na moim blogu pod tytułem "Tydzień pierogowy". Przez kolejne dni będę częstowała Was różnymi pierożkami - na słodko i wytrawnie, zapraszam do zaglądania 😉
Składniki:
- CIASTO:
- 500 g mąki,
- 2 łyżki oliwy,
- letnia woda
- FARSZ:
- szpinak mrożony 450g,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- serek ricotta 135 g,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę ze szpinakiem. Dodajemy mrożony szpinak i smażymy razem do momentu rozmrożenia szpinaku i odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy szpinak przestygnie mieszamy go z ricottą. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek podsypując mąką ciasto. Drugie z ciast trzymamy np. w torebce foliowej, żeby nie obeschło. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy pierogi. Gotujemy aż do wypłynięcia pierogów. Podajemy z cebulką. Życzę smacznego 🙂