To już chyba jeden z ostatnich przepisów z truskawkami w tym sezonie. Oczywiście nie mogło zabraknąć przepysznych pierogów z truskawkami, które zazwyczaj jemy polane śmietanką i posypane cukrem 🙂 Są naprawdę pyszne, musicie ich spróbować 🙂
A w najbliższych dniach szykujcie się na czereśnie i jagody - właśnie z nimi szaleję w kuchni 😉
Składniki:
- mąka 250g,
- letnia woda,
- 1 łyżka oliwy,
- 300g truskawek,
- 3-5 łyżek cukru,
- śmietana 12%
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w kostkę. Można je umieścić na sitku, żeby odsączyć sok. Kilka odkładamy do dekoracji. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kółka szklanką. Na każdym kółku układamy łyżką truskawki i około 1/3-1/2 łyżeczki cukru.
Zlepiamy pieroga ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki. Zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 3 minut po wypłynięciu. Pierogi podajemy polane śmietaną. Można dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Smacznego 🙂