Nie wiem sama, które pierogi wolę bardziej: z truskawkami czy z jagodami. Jedno jest pewne – uwielbiamy obiady na słodko i często je przygotowuję. Ponieważ w tym roku nazbieraliśmy dużo jagód więc nie mogło zabraknąć pysznych pierogów. Pierogi przygotowuję oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto. A podałam je z kwaśną śmietaną.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju,
- Około ½ szklanki ciepłej wody,
- Szczypta soli,
- NADZIENIE:
- 150g jagód,
- 1-1,5 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- Kwaśna śmietana,
PRZYGOTOWANIE:
Jagody mieszamy delikatnie z cukrem tuż przed lepieniem pierogów (aby jagody nie puściły soku).
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia jagodowego i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane kwaśną śmietanką (i ewentualnie posypane cukrem).
Życzę smacznego 🙂