Pierogi ruskie z mozzarellą

Na blogu znajdziecie już przepis na tradycyjne ruskie pierogi. Natomiast do dzisiejszych pierogów wykorzystałam dodatkowo mozzarellę. Zazwyczaj przygotowuję nadzienie w proporcji 1:1 tzn. tyle samo ugotowanych ziemniaków i twarogu. Tym razem użyłam zdecydowanie więcej ziemniaków, a część twarogu zastąpiłam mozzarellą. Wyszło pysznie, delikatnie, z rozpływającą się mozzarellę. Musicie koniecznie spróbować takiej wersji ruskich 🙂

Pierogi ruskie z mozzarellą

Pierogi ruskie z mozzarellą

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • CIASTO:
  • 375g mąki,
  • 1 i ½ łyżki oleju,
  • Około ½ - ¾ szklanki letniej wody,
  • NADZIENIE RUSKIE:
  • 200g twarogu półtłustego,
  • 500g ziemniaków,
  • 125g mozzarelli,
  • 1 łyżka masła,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 100g boczku wędzonego,
  • 1 mała cebula,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE RUSKIE: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki dobrze ugniatamy tłuczkiem, aby stały się gładkie i kremowe. Ser i wystudzone ziemniaki mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę oraz 1 łyżkę miękkiego masła. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.

Boczek wędzony drobno kroimy. Na suchą patelnię wkładamy boczek i smażymy na rumiano.

Pierogi podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, podsmażonego boczku
i szczypiorku.

Życzę smacznego!

Pierogi ruskie z mozzarellą

Pierogi ruskie z mozzarellą





4 komentarzy

  1. Mozarella ta kulka z zalewy czy zolta w kostce?

    • cukiereczek

      Kulka z zalewy ?

    • Esi

      Czy te pierogi idzie odgrzewać czy przez mozarellę zamrożone przestaną być dobre?

      • cukiereczek

        Nie wiem. Nigdy nie mroziłam pierogów ruskich.

Zostaw odpowiedź