Na blogu znajdziecie już przepis na tradycyjne ruskie pierogi. Natomiast do dzisiejszych pierogów wykorzystałam dodatkowo mozzarellę. Zazwyczaj przygotowuję nadzienie w proporcji 1:1 tzn. tyle samo ugotowanych ziemniaków i twarogu. Tym razem użyłam zdecydowanie więcej ziemniaków, a część twarogu zastąpiłam mozzarellą. Wyszło pysznie, delikatnie, z rozpływającą się mozzarellę. Musicie koniecznie spróbować takiej wersji ruskich 🙂
SKŁADNIKI (4 porcje):
- CIASTO:
- 375g mąki,
- 1 i ½ łyżki oleju,
- Około ½ - ¾ szklanki letniej wody,
- NADZIENIE RUSKIE:
- 200g twarogu półtłustego,
- 500g ziemniaków,
- 125g mozzarelli,
- 1 łyżka masła,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- 100g boczku wędzonego,
- 1 mała cebula,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE RUSKIE: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki dobrze ugniatamy tłuczkiem, aby stały się gładkie i kremowe. Ser i wystudzone ziemniaki mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę oraz 1 łyżkę miękkiego masła. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.
Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.
Boczek wędzony drobno kroimy. Na suchą patelnię wkładamy boczek i smażymy na rumiano.
Pierogi podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, podsmażonego boczku
i szczypiorku.
Życzę smacznego!
Mozarella ta kulka z zalewy czy zolta w kostce?
Kulka z zalewy ?
Czy te pierogi idzie odgrzewać czy przez mozarellę zamrożone przestaną być dobre?
Nie wiem. Nigdy nie mroziłam pierogów ruskich.