Pierogi ruskie

Pierogi ruskie zna pewnie każdy. To sztandarowa potrawa barów mlecznych. Główne składniki farszu ruskiego to ugotowane ziemniaki i twaróg. Są szybkie i tanie w przygotowaniu. Podajemy je ze smażonym boczkiem, smażoną cebulą i kwaśną śmietaną.

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • CIASTO:
  • 375g mąki,
  • 1 i ½ łyżki oleju,
  • Około ½ - ¾ szklanki letniej wody,
  • NADZIENIE RUSKIE:
  • 250g twarogu półtłustego,
  • 250g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • DODATKOWO:
  • 100g boczku wędzonego,
  • 1 mała cebula,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE RUSKIE: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Podsmażoną cebulę, ser i ziemniaki mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 15-30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest już gotowe.

Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje nadzienia i zlepiamy pierogi.

Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.

Boczek wędzony drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wkładamy boczek z cebulą i smażymy na rumiano.

Pierogi podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, podsmażonego boczku z cebulą i szczypiorku.

Życzę smacznego!

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź