Knedle serowe z morelami

Ciasto na knedle składa się z 3 składników: sera, jajek i mąki. Knedle robi się błyskawicznie. Do przygotowania knedli wybieramy małe morele – wówczas kluski nie wyjdą za duże, będą ładnie prezentowały się na talerzu.

Knedle serowe z morelami

Knedle serowe z morelami

SKŁADNIKI (25-30 sztuk):

  • 500 g twarogu lub sera trzykrotnie zmielonego,
  • 2 jajka,
  • Szczypta soli,
  • Około 1 i ¾ szklanki mąki,
  • 15-20 moreli,
  • Cukier,
  • DO PODANIA:
  • Bułka tarta zrumieniona na maśle z cukrem lub śmietana z cukrem,

PRZYGOTOWANIE:

Z moreli usuwamy pestki. Jeśli morele są malutkie to wkładamy je całe. Jeżeli morele są duże to dzielimy każdą na 2-4 części.

Twaróg mielimy bądź rozgniatamy widelcem kilka minut. Możemy też użyć gotowego sera z wiaderka trzykrotnie zmielonego – ale musi być gesty. Do twarogu dodajemy szczyptę soli oraz jajka, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąki zagniatając ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło można dosypać troszkę więcej mąki.

Odrywamy po kawałeczku ciasta i rozpłaszczamy. Na środku układamy złożoną morelę, tzn. tam gdzie była pestka to wsypujemy cukier i składamy ze sobą dwie połówki. Końce ciasta zlepiamy i formujemy okrągłego knedla. Gotowe knedle wrzucamy na wrzącą osolonej wody i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Knedle gotujemy od razu po przygotowaniu.

Knedle podajemy np. ze zrumienioną na maśle bułką tartą bądź polane śmietanką i posypane cukrem i cynamonem.

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij