Kochani, to już ostatni przepis w Maratonie Klusek. Mam nadzieję, że i tym razem udało mi się zaskoczyć Was ciekawymi przepisami. Zapraszam na przepis nr 7. Te kluseczki z pewnością skradną Wasze serca. Są bardzo proste do przygotowania, a takie smaczne. Kropkę nad i stanowi pyszny sos toffi przygotowany zaledwie z 2 składników. Będą idealne na obiad na słodko, a także podwieczorek czy deser po obiedzie.
Już mam pomysły na kolejne Maratony 🙂 A ciekawe jaki Wy Maraton chcielibyście zobaczyć? Tymczasem zajrzyjcie do poprzednich Maratonów: Zup, Naleśników i Makaronów.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 250g sera twarogowego,
- 2 jajka,
- 2 średnie dojrzałe banany,
- 200g mąki pszennej,
- Szczypta soli,
- SOS TOFFI:
- ½ szklanki cukru trzcinowego,
- ½ szklanki śmietany kremówki,
PRZYGOTOWANIE:
Ser rozgniatamy widelcem. Banany obieramy i również rozgniatamy je widelcem. Ser mieszamy z jajkami i bananami. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż uzyskamy gęste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku i odcinamy ciasto z miski. Wkładamy łyżeczkę na wrzątek. Wówczas ciasto samo się odklei. Postępujemy tak aż do wykończenia ciasta. Kluski gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
SOS TOFFI: W rondelku umieszczamy cukier i śmietanę. Podgrzewamy je aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. W tym czasie sos często mieszamy.
Kluseczki wykładamy na talerzy i polewamy przygotowanym sosem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- Ilość mąki podałam orientacyjnie. Zależy ona od wielkości jajek, bananów i rodzaju sera. Być może trzeba będzie użyć jej odrobinę więcej.
Ale super kluseczki 🙂 zrobię dziś na obiad, synkowi na pewno zasmakują 🙂
Pyszności 🙂 na pewno wypróbuję 😉
polecam na drugie śniadanie, kluseczki są pyszne 🙂
zajadałam się również na podwieczorek 🙂
Paulina cieszę się, że smakowały 😉