Zapraszam na kolejną wersję drożdżowych ślimaczków na słodko. Tym razem w środku znajdziecie budyń i puszyste rodzynki. Te dwa składniki uwielbiają moje dzieci więc sprawiłam im niespodziankę i przygotowałam zgrabne bułeczki. Dzieci i mąż zajadali je, aż im się uszy trzęsły.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na słodkie bułeczki drożdżowe.
Bułeczki są przepyszne! Ciasto jest miękkie i puszyste. Te proporcje składników w cieście drożdżowym dają moje ulubione ciasto na rolsy. Ślimaczki z rodzynkami warto piec zimą, gdy nie mamy możliwości kupienia smacznych, świeżych owoców np. malin, jagód, borówek czy truskawek. Budyń idealnie łączy się z rodzynkami. Wykorzystuj mój sposób z namaczaniem rodzynek w wodzie. Dzięki temu zabiegowi rodzynki po upieczeniu nie są suche i twarde, ale miękkie i puszyste. Odrobina lukru na wierzch i możemy zajadać się najlepszymi drożdżówkami na świecie 😉 Bardzo polecam!
Więcej przepisów na drożdżowe ślimaczki
- Ślimaczki z czerwoną porzeczką i budyniem
- Ślimaczki cynamonowe
- Ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami
- Puszyste ślimaczki z Majorki
Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione budyniem i słodkimi rodzynkami. Te bułeczki są idealne na jesienny i zimowy podwieczorek.
Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami
SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- BUDYŃ:
- 450ml mleka,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
- 1 łyżka cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 50g rodzynek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
RODZYNKI: Rodzynki umieszczamy w misce i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy je do namoczenia na 1 godzinę. Po tym czasie odsączamy je na sicie. Następnie wycieramy je dokładnie ręcznikami papierowymi, a by nie były mokre.
BUDYŃ: Do garnka wlewamy 300ml mleka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Budyń możemy przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Równomiernie wykładamy połowę rodzynek. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.
Życzę smacznego 🙂
*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.
Obłędne w smaku, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Zrobilam z podwójnej porcji, niestety znikają w przerażająco szybkim tempie😁🙈😁🙉😁
Super przepis! Dziękuję!
Super 😉 Cieszę się, że zasmakowały 😍
Przepyszne robiłam ż różnych przepisów ale te są niesamowite ciasto bardzo mięciutkie za każdym razem jak je zrobię znikają w momencie 😊Świetny przepis dziękuję bardzo
Bardzo dziękuję za miły komentarz ♥️