Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Smak lata zawinięty w drożdżową bułeczkę. Zapraszam na znakomite ślimaczki wypełnione budyniem i czerwonymi porzeczkami. Zachwycą osoby lubiące słodko-kwaśne smaki. Często i dużo przygotowuje wypieków z porzeczkami, bo zarówno u mamy, jak i u teścia, mamy całkiem sporo krzaczków tych owoców. Ciasto na ślimaczki to ciasto, które znacie już z bułeczek serowych (TUTAJ przepis). Jest fajne, elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Bułki wychodzą z niego lekkie i puszyste. Aby przełamać ten kwaśny smak porzeczek ślimaczki polałam lukrem.

Piekłam je ostanio z Wami na żywo na moim Instagramie. Wówczas użyłam drożdży suszonych. Najczęściej przygotowuje je ze świeżych drożdży. Ale z suszonymi też wychodzi super. Przeczytajcie w uwagach ile dać drożdży suszonych.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Składniki na drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Aby przygotować bułeczki potrzebujesz:

  • drożdże - mogą być świeże lub suszone,
  • cukier i cukier wanilinowy - używamy go do ciasta oraz do posłodzenia budyniu.
  • mąkę pszenną
  • jajka - 1 duże jajko lub 2 mniejsze,
  • mleko - używamy go do ciasta i do przygotowania budyniu.
  • masło - rozpuszczamy je i dodajemy do ciasta drożdżowego,
  • budyń - 1 opakowanie budyniu w proszku. Najbardziej lubię w wypiekach używać budyniu śmietankowego. Budyń przygotowujemy gęstszy, na 400ml mleka.
  • czerwoną porzeczkę - pamiętaj, aby wcześniej ją umyć i dokładnie osuszyć.

Jak przygotować drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami?

Przygotowanie drożdżowych ślimaczków jest proste, ale pracochłonne. Ponieważ jest to ciasto drożdżowe to potrzebuje czasu na wyrastanie.

  1. Przygotuj rozczyn - do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj odrobinę mąki, cukru i wymieszaj. Odstaw na kwadrans do podrośnięcia.
  2. Wyrób ciasto - podrośnięty rozczyn połącz z jajkiem, rozpuszczonym masłem i resztą mąki. Wyrób gładkie ciasto i odstaw je do podrośnięcia.
  3. Ugotuj budyń.
  4. Ciasto rozwałkuj, posmaruj budyniem, posyp porzeczkami i zwiń w roladę. Następnie potnij na 2-3cm kawałki. Bułki ułóż na blaszce i odstaw do napuszenia.
  5. Upiecz bułki - tuż przed pieczeniem posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
  6. Przygotuj lukier i polej nim wystudzone bułki.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Więcej przepisów na bułeczki ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione budyniem, z kwaśnymi porzeczkami i słodkim lukrem. Te bułeczki są idealne na śniadanie czy letni podwieczorek.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i czerwonymi porzeczkami

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • BUDYŃ:
  • 400ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 50g cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • 300g czerwonej porzeczki,
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • 15-18 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

BUDYŃ: Do garnka wlewamy 300ml mleka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Budyń możemy przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Równomiernie wykładamy połowę porzeczek. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Jeśli przygotujesz ślimaczki z czerwoną porzeczką i budyniem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





17 komentarzy

  1. Polecam te drożdżówki! Są pyszne – idealnie słodko-kwaśne i mięciutkie.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 😉

      • Pyszne, szybkie i piękne…. U mnie z borówką ?

        • Twój komentarz

          • cukiereczek

            Jak pięknie zwinięte! Pysznie się prezentują 🙂

          • Pyszne..

          • cukiereczek

            Pięknie wyszły ?

  2. Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wyborny, polecam.??

    • cukiereczek

      Wyglądają wyśmienicie ♥️

  3. Są mega pyszne, wszystkim smakują 🥰❤️

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę ♥️

  4. Przepyszne! ❤️

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję ♥️

      • Dzień dobry czy można dać mrożone porzeczki?

  5. Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką polane lukrem to jakaś petarda!. Bułeczki wyszły mięciutkie i pyszne. Polecam :-).

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź