Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami

Zapraszam na kolejną wersję drożdżowych ślimaczków na słodko. Tym razem w środku znajdziecie budyń i puszyste rodzynki. Te dwa składniki uwielbiają moje dzieci więc sprawiłam im niespodziankę i przygotowałam zgrabne bułeczki. Dzieci i mąż zajadali je, aż im się uszy trzęsły.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na słodkie bułeczki drożdżowe.

Bułeczki są przepyszne! Ciasto jest miękkie i puszyste. Te proporcje składników w cieście drożdżowym dają moje ulubione ciasto na rolsy. Ślimaczki z rodzynkami warto piec zimą, gdy nie mamy możliwości kupienia smacznych, świeżych owoców np. malin, jagód, borówek czy truskawek. Budyń idealnie łączy się z rodzynkami. Wykorzystuj mój sposób z namaczaniem rodzynek w wodzie. Dzięki temu zabiegowi rodzynki po upieczeniu nie są suche i twarde, ale miękkie i puszyste. Odrobina lukru na wierzch i możemy zajadać się najlepszymi drożdżówkami na świecie 😉 Bardzo polecam!

Drożdżowe rolsy z budyniem i rodzynkami

Drożdżowe rolsy z budyniem i rodzynkami

Więcej przepisów na drożdżowe ślimaczki

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami

Mięciutkie drożdżowe ciasto wypełnione budyniem i słodkimi rodzynkami. Te bułeczki są idealne na  jesienny i zimowy podwieczorek.

Drożdżowe ślimaczki z budyniem i rodzynkami

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • BUDYŃ:
  • 450ml mleka,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g),
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • DODATKOWO:
  • 50g rodzynek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

RODZYNKI: Rodzynki umieszczamy w misce i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy je do namoczenia na 1 godzinę. Po tym czasie odsączamy je na sicie. Następnie wycieramy je dokładnie ręcznikami papierowymi, a by nie były mokre.

BUDYŃ: Do garnka wlewamy 300ml mleka i dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Budyń możemy przykryć folią, aby nie zrobił się kożuch.

Przygotowanie ciasta drożdżowego. Ugotowany budyń.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25x40cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę budyniu zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Równomiernie wykładamy połowę rodzynek. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy w miejscu łączenia. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2-3cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

* Bułeczki możemy upiec "przytulone" do siebie. W tym celu przygotowujemy foremkę 20x30cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. Po upieczeniu bułki połączą się i będą sklejone bokami.

Przygotowanie drożdżówek z budyniem i rodzynkami

Przygotowanie drożdżówek z budyniem i rodzynkami

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 13-15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

*Można zamiast świeżych drożdży użyć 3 łyżeczki drożdży suszonych. Wówczas nie ma potrzeby robienia rozczynu. Suszone drożdże mieszamy z cukrem, solą i mąką. Następnie łączymy z jajkiem, rozpuszczonym masłem i podgrzanym mlekiem. Wyrabiamy ciasto i postępujemy dalej zgodnie z przepisem.

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Jeśli przygotujesz ślimaczki z budyniem i rodzynkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





4 komentarzy

  1. Obłędne w smaku, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Zrobilam z podwójnej porcji, niestety znikają w przerażająco szybkim tempie😁🙈😁🙉😁
    Super przepis! Dziękuję!

    • cukiereczek

      Super 😉 Cieszę się, że zasmakowały 😍

    • .

      Przepyszne robiłam ż różnych przepisów ale te są niesamowite ciasto bardzo mięciutkie za każdym razem jak je zrobię znikają w momencie 😊Świetny przepis dziękuję bardzo

      • cukiereczek

        Bardzo dziękuję za miły komentarz ♥️

Zostaw odpowiedź