Pewnie wszyscy lubimy pizzę, a zwłaszcza tę domową. Jeśli nie chcecie jednak przygotowywać tradycyjnej pizzy po raz kolejny, to świetnym rozwiązaniem będą te bułeczki. Są mięciutkie i puszyste, bogato nadziane. A w środku mają nasze ulubione składniki czyli kukurydzę, paprykę, kurczaka i pieczarki. Z nadzieniem można kombinować do woli - w zależności od tego jaką pizzę lubimy. Bułeczki nie są trudne do przygotowania, ale zajmują troszkę czasu. Można jednak rozłożyć pracę i całe nadzienie przygotować podczas wyrastania ciasta. Proponuję podanie ich z ulubionym sosem np. czosnkowym. Gorąco polecam te bułeczki 🙂
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO:
- 14g suszonych drożdży,
- 5 i ½ szklanki mąki (około 800-850g),
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- 2 małe jajka,
- 1 i ½ szklanki letniej wody,
- ½ szklanki oleju,
- NADZIENIE:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 200g),
- Przyprawa gyros,
- 1 mała puszka kukurydzy lub 1/2 dużej puszki,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 mała cebula,
- 250g pieczarek,
- Sól,
- Pieprz,
- ½ łyżeczki bazylii,
- ½ łyżeczki oregano,
- 150g żółtego sera,
- DODATKOWO:
- Ketchup,
- 1 jajko+1 łyżka mleka,
- Oregano, bazylia lub przyprawa do pizzy,
- Olej do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże i sól, mieszamy. Dodajemy jajko i olej oraz stopniowo wlewamy letnią wodę. Ciągle mieszając zagniatamy ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy je przez kilka minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy przez 2 minuty. Ciasto dzielimy na 15 części (po około 83g każda). Z każdej porcji ciasta formujemy kulę i rozpłaszczamy ją na cienki placek. Na placek wykładamy 1 łyżeczkę ketchupu i ją rozsmarowujemy. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy placka ponownie formując kulę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do dołu. Zostawiamy odstępy między bułeczkami. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Posypujemy je przyprawą do pizzy bądź oregano (bazylią). Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach, góra-dół.
NADZIENIE: Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na rumiano, doprawiamy je solą i pieprzem. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy kawałki kurczaka w przyprawie gyros i smażymy na rumiano na patelni. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Paprykę drobno kroimy. Do miski wkładamy: paprykę, kurczaka, kukurydzę cebulę, pieczarki, dodajemy zioła i mieszamy. Na koniec całość łączymy ze startym na grubych oczkach tarki żółtym serem.
Życzę smacznego 😉
Uwaga:
1) Bułeczki przed pieczeniem możemy dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera.
2) Składniki możemy modyfikować w zależności od tego jaką pizzę lubimy.
Zdjęcia przesłała Pani Monika G. 🙂
Druga porcja w piecu. ??? przepIs MEGA . Buleczki wyszly puszyste, pachnace i oblednie smakuja???
Polecam goraco ten przepis
Bardzo mi miło ?
Bułeczki wyszły pycha polecam
Super 🤗
Fajny przepis i w sumie nie jest trudny.
Trochę się bałam że nie wyrośnie mi ciasto ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło i wypiek prezentuje się dobrze 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Wyglądają pysznie? Cieszę się, że wszystko się udało.
Twój komentarz
Na zimno też są pyszne ? Dzięki za miłe słowa.
Super przepis, super szybki, super dobry
Wyszły idealne 😉 Cieszę się, że smakują.
Chciałabym zamiast suchych drożdży użyć te w kostce. Jak to przeliczyć?
Proszę użyć 30g świeżych drożdży.
Witam, właśnie się studzą, ale zaczynają ” znikać ” – super ciasto, zamiast ketchupu użyłam swojego domowego sosu do pizzy, farsz tym razem ” co się nawinie ” – bułeczki rewelacja, polecam i pozdrawiam😋😋😋
Bardzo się cieszę, że smakują 😉