Kocham ciasto drożdżowe za smak, ale także za przeróżne kształty, które możemy z niego stworzyć. Cynamonowe ślimaczki zna każdy, ale co powiesz na bułeczkę cynamonową upieczoną w kształcie różyczki? 🙂
Jakiś czas temu w ten sam sposób przygotowałam bułeczki z makiem. Wyszły rewelacyjne więc skusiłam się także na wersję cynamonową.
Kochani to jest HIT! I smakowy, i wizualny. Pomiędzy pysznym, puszystym maślanym ciastem skrywa się słodziutkie i maślane nadzienie cynamonowe. Nadzienie to znajdziecie w każdym kęsie, bo przeplata się w każdej warstwie ciasta. Bułeczki smakują przepysznie! Będą idealne na deser po obiedzie czy drugie śniadanie.
Dzisiejszy przepis na bułeczki to bułeczki pieczone w formie muffinkowej. Tak jak widzicie po zdjęciach - bułeczki powstają przez podzielenie ciasta na mniejsze porcje, rozwałkowanie, następnie złożenie ich w "naleśniki" i zwinięcie razem. Proste rozwiązanie daje piękny efekt po upieczeniu bowiem upieczone bułki mają pofalowane brzegi oraz wierzch niczym płatki róży. Jak się pewnie domyślacie jest przy nich troszkę roboty. Aby wszystkie bułeczki były takie same to przyda się także waga kuchenna. Ale jeśli jej nie macie to też sobie poradzicie.
Więcej przepisów na bułeczki cynamonowe
- Bułeczki cynamonowe ślimaczki
- Nocne bułeczki cynamonowe
- Cynamonowe wianuszki
- Dyniowe bułeczki cynamonowe
Rewelacyjne bułeczki pieczone w formie muffinkowej. Trzeba się przy nich troszkę nawałkować, ale efekt jest naprawdę tego wart. Smakują pysznie i cieszą oko.
Bułeczki cynamonowe "różyczki"
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO:
- 500-550g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 200ml mleka,
- 20g drożdży,
- 50g cukru,
- 2 jajka,
- 100g masła,
- NADZIENIE CYNAMONOWE:
- 80g rozpuszczonego masła,
- 100g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu (15g),
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek
Przygotowanie:
NADZIENIE CYNAMONOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Mieszamy do połączenia i odstawiamy na bok.
CIASTO DROŻDŻOWE: Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut aż podrośnie.
Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne (lub wyrabiamy je robotem kuchennym z hakiem przez 5-7 minut). Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość na około 1,5h.
Formę muffinkową smarujemy cienką warstwą masła (każde gniazdo).
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Dzielimy je na 12 równych części (po około 81g każda) i formujemy kulki.
Każdą z kulek dzielimy na 3 równe części (po około 27g każda). Otrzymamy w ten sposób 36 małych kuleczek.
Każdą z kuleczek rozwałkowujemy na cienki, w miarę okrągły placek. Otrzymamy w ten sposób 36 małych placków. Placki smarujemy porcją nadzienia cynamonowego (około 1/2 łyżeczki) i składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśniki).
* Najlepiej najpierw rozwałkować sobie wszystkie placki, posmarować nadzieniem i poskładać w naleśniczki, a zwijanie zostawić na koniec, aby bułki w miarę równo później rosły.
Trzy naleśniczki układamy tak, aby zachodziły na siebie i zwijamy w różyczkę tak jak na zdjęciu.
Ciasto od razu przenosimy do formy muffinkowej. Bułeczki zostawiamy w formie na około 10-15 minut, aby podrosły. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Pieczemy je około 15-18 minut, do zarumienienia. Wystudzone bułki wyjmujemy z foremki. Można je dodatkowo polać lukrem. Smacznego!