Lody malinowe

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ten weekend ma być ciepły więc na pewno przyda się Wam przepis na pyszne lody. Lodom malinowym na pewno nikt się nie oprze. Mają słodko-kwaśny smak, są kremowe i delikatne, o pięknym kolorze. Polecam podawania domowych lodów w wafelkach, które możemy kupić m.in. w supermarkecie.

Aby przygotować domowe lody nie trzeba mieć specjalnej maszyny (na końcu postu znajduje się notka o ich przygotowaniu bez maszyny). Choć przyznaje, że taka maszyna znacznie ułatwia przygotowanie tego deseru. Po raz kolejny napiszę, że domowe lody to naprawdę super sprawa, są dużo smaczniejsze od kupnych, naprawdę warto je zrobić 🙂

Lody malinowe

Lody malinowe

SKŁADNIKI :

  • MALINY:
  • 400g malin,
  • ½ szklanki cukru,
  • MASA LODOWA:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanki śmietany kremówki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 cukier wanilinowy,

PRZYGOTOWANIE:

Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok. Wstawiamy je na wolny ogień i zagotowujemy. Maliny gotujemy jna wolnym ogniu 5 minut bez przykrycia. Następnie zdejmujemy je  z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Do miski odlewamy około ¼ szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem kilka minut aż uzyskamy coś ala kogel mogel – czyli puszystą masę jajeczną. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszamy. Na gotujące się mleko stopniowo wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby krem się nie zważył. Chwilkę całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieję. Masy nie doprowadzamy do wrzenia, tylko podgrzewamy! Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej przetarte maliny, mieszamy do połączenia składników.

Całość przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie wówczas umieszczamy ją w lodówce na 12-24 godziny, aby się schłodziła. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.

Gotowe lody przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1)      Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.

Lody malinowe

Lody malinowe

1 Komentarz

  1. domowe są po prostu rewelacyjne 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij