Maślane i puszyste ciasto, wypełnione delikatnym i kremowym domowym budyniem na żółtkach z chrupiącą słodką kruszonką i kwaśnymi malinami - te drożdżówki to po prostu niebo w gębie! Uwielbiają je dzieci i kochają dorośli. Są proste w przygotowaniu, ale wymagają czasu, bo ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Można zapakować je dzieciom do szkoły, podać na drugie śniadanie, na deser czy podwieczorek. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały świeżość. Koniecznie wypróbuj ten przepis, polecam!
Więcej przepisów na drożdżówki
- Drożdżówki z jagodami
- Drożdżówki serowo-budyniowe
- Drożdżówki z marcepanem i rabarbarem
- Drożdżówki z jabłkami
Drożdżówki z domowym budyniem i malinami
Składniki (12 sztuk):
- CIASTO DROŻDŻOWE:
- 500g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 20g świeżych drożdży,
- 2 i 1/2 łyżki cukru,
- 300ml mleka,
- 1 jajko,
- 100g masła,
- DOMOWY BUDYŃ:
- 300ml mleka,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 20g mąki ziemniaczanej,
- 20g mąki pszennej,
- KRUSZONKA:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru,
- 60g masła,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- około 200-250g malin
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1,5h do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszce do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. We wgłębienie wkładamy 1 łyżkę budyniu. Na budyń wykładamy maliny. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagranym do 190 stopni, góra-dół.
DOMOWY BUDYŃ: Do miseczki wlewamy 100ml mleka, dodajemy obie mąki, cukier, cukier wanilinowy i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy.
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła wkładamy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Życzę smacznego 🙂
Pyszniutkie 😍😍😍😍
Dziękuję ♥️
Wyszły fenomenalnie! Szczególnie dziękuję za obaśnienia jak zrobić idealnie okrągłe bułeczki i trick ze szklanką. To są właśnie fajne blogi, gdzie można się też samemu nauczyć
Dziękuję za miłe słowa! I polecam się na przyszłość ♥️
Zrobiłam z tego przepisu po prostu drożdżówkę.
Wyszła przepyszna .
Dziękuję za przepis 😄
Bardzo się cieszę 😍
I zdjęcie:)
Dzień dobry, czy mogę użyć mrożonych owoców? Jesli tak, to czy trzeba je najpierw rozmrozić?
Pewnie! Nie rozmrażamy wcześniej 🙂
Dzien dobry, moge kupic gotowy budyn waniliowy? Proszek, taki do wymieszania tylko z mlekiem 🙂
Pewnie! Jest też na blogu przepis na drożdżówki z gotowym budyniem 😉