Wreszcie możemy piec do woli bułeczki z jagodami 🙂 W lasach pojawiły się już pierwsze jagody.
Dziś prezentuję Wam krok po kroku przygotowanie drożdżówek. Często dostaje pytania o to jak uformować taki ładny rant w bułeczce. Wystarczy szklanka i gotowe. Zobaczcie sami na zdjęciach. Przygotowanie domowych drożdżówek to nic trudnego - zwłaszcza jeśli posiadacie robot kuchenny z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Dodatkowo w tym przepisie używamy drożdży suszonych więc nie ma potrzeby robić rozczynu. Drożdżówki z jagodami są mięciutkie, puszyste, kwaskowe nadzienie świetnie współgra ze słodką, maślaną kruszonką. Polecam na letni podwieczorek!
Zajrzyjcie też do moich innych przepis na bułeczki z jagodami:
- Jagodzianki,
- Fińskie jagodzianki,
- Jagodzianki z mascarpone,
- Jagodzianki z kruszonką,
- Jagodzianki ze śmietankowym oczkiem.
Pyszne maślane ciasto wypełnione soczystymi jagodami i zwieńczone chrupiącą maślaną kruszonką. Są przepyszne! Idealne do zabrania na letni piknik.
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI
SKŁADNIKI (9 sztuk):
- CIASTO:
- 2 i ¼ szklanki mąki pszennej,
- 7g drożdży suszonych,
- 3 łyżki cukru,
- ¾ szklanki mleka,
- 60g masła,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- ¼ łyżeczki soli,
- KRUSZONKA:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 60g masła,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- JAGODY:
- 400g jagód,
- 4 i ½ łyżeczki bułki tartej.
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
BUŁECZKI: Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami i solą. Mleko podgrzewamy (aby było ciepłe, ale nie gorące), rozpuszczamy w nim cukier, dodajemy 1 jajko i 1 żółtko i roztrzepujemy. Następnie dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki i odkładamy je na blaszkę do pieczenia w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut – powinny podwoić swoją objętość.
Po tym czasie za pomocą szklanki robimy w bułeczkach wgłębienie, dociskamy szklankę do samego dna bułeczki. Aby dno szklanki nie przykleiło się do ciasta to najpierw oprószamy je mąką. We wgłębienie wkładamy po ½ łyżeczki bułki tartej i porcję jagód.
Bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy porcją kruszonki. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, góra-dół.
KRUSZONKA: Masło roztapiamy i studzimy. Do masła dodajemy pozostałe składniki kruszonki i wyrabiamy między palcami.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Suche drożdże można zastąpić 15g świeżych drożdży. Należy wówczas zrobić rozczyn.
Super przepis na jagodzianki i inne bułeczki z owocami. Od razu róbcie z podwójnej porcji,bo pojedyncza znika w mgnieniu oka?
Zawsze robiłam tradycyjne jagodzianki ale denerwowało mnie to, że jagody wypływały i niewiele ich zostawało w bułce.
A tutaj wszystko co wrzuciłam zostało w cieście ?
Przepis zostanie już ze mną,bo rodzina domaga się krzykiem kolejnej porcji?
O jak mi miło! Dziękuję za miły komentarz ?
Piekę bułeczki ,wyglądają smakowicie. Bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis.
Serdecznie pozdrawiam
Edyta
Ślicznie dziękuję 😃
Rewelacyjne i pyszne ?
Wyszły piękne ?
Przepyszne drożdżówki i bardzo proste ?❤️
Cieszę się, że smakują ?
Mniam, pychota 😋 bułeczki rewelacyjne ❤️ 🙂
O jakie piękne wyszły 😉🤗♥️