Jagodzianki z kruszonką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Po wczorajszym upalnym dniu nareszcie mamy troszkę ochłodzenia. Dzisiaj bez obaw możecie włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z jagodami.

Moim zdaniem nie ma lata bez jagodzianek. Te są przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Będą idealne na podwieczorek lub śniadanie (podane z kubkiem mleka). Piekę je w każde lato. Z tym przepisem na pewno osiągniecie jagodziankowy sukces.

Więcej przepisów na jagodzianki

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO:

  • 500g mąki,

  • 50g świeżych drożdży,

  • Szczypta soli,

  • 3 żółtka,

  • ¼ szklanki cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 1 szklanka mleka,

  • 125 g masła,

  • JAGODY:

  • 300g jagód,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 łyżka bułki tartej,

  • KRUSZONKA:

  • 50 g mąki,

  • 35 g masła,

  • 25g cukru pudru,

  • Kilka kropel aromatu waniliowego,

  • DODATKOWO:

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.

Przygotowanie rozczynu

Przygotowanie rozczynu

W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1-1,5h - powinno podwoić swoją objętość.

Przygotowanie ciasta na jagodzianki

Przygotowanie ciasta na jagodzianki

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą tuż przed formowaniem bułeczek. Dodatek bułki sprawia, że jagody nie wyciekną podczas pieczenia.

Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda).

Wyrośnięte ciasto na jagodzianki

Wyrośnięte ciasto na jagodzianki

Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce jagodowego nadzienia. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy podłużny kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły.

Przygotowanie jagodzianek

Przygotowanie jagodzianek

Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-22 minuty w 180 stopniach, góra-dół aż do zarumienienia.

Życzę smacznego 🙂

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką





40 komentarzy

  1. perfekcyjne jagodzianki i ta kusząca kruszonka! 🙂

    • cukiereczek

      O tak, były pyszne 🙂

      • Wyszły przepyszne ?

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakowały 🙂

      • Ewe

        Pyszne! Zdecydowanie polecam ☺️☺️☺️

        • cukiereczek

          Wyszły piękne ? Cieszę się, że smakowały ?

    • Ok

      Wypróbowałam,wyszły rewelacyjne!!! Dziękuję za przepis,dzieci się zajadają??

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło ?

  2. Pyszne! Przepis prosty a bułeczki niebo w gębie.

    • cukiereczek

      Marta bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂

  3. Pyyyychota!!!

    Snapchat-1248961268

    • cukiereczek

      Kinia wyglądają przepysznie 🙂

      • Niebo na podniebieniu. Najlepszy przepis wśród jagodzianek

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję 🙂

  4. Moje jagodzianki …wyszły przepyszne ?

    • cukiereczek

      Zienkrob jakie piękne ? Cieszę się, że smakowały ?

  5. Bułeczki są wyśmienite, robiłam je pierwszy raz w życiu i jeszcze ciepłe rozeszły się w 15 minut???

    • cukiereczek

      Edyta bardzo mi miło 🙂

  6. Iza

    Najlepsze jakie zrobilam! Są fantastyczne i świeże kolejnego dnia!

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  7. Czy mogę użyć mrożonych jagód ? Czy procedura jest Taja Sama? Rozumiem, ze nie rozmrażamy wcześniej jagód ?

  8. Idealne! Najlepszy przepis!

    • cukiereczek

      Piękne! 🙂

  9. Suuuper?

    • cukiereczek

      ?

      • Przepis bardzo prosty, intuicyjny. Jagodzianki miękkie i pyszne. Polecam.

        • cukiereczek

          Bardzo dziękuję ♥️

  10. Rewelacja! ?

    • cukiereczek

      ♥️

  11. Przepis jest fenomenalny! Nigdy nie jadłam lepszych jagodzianek! Bardzo dziękuję i na pewno wrócę po inne pyszności 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa ? Polecam się ?

  12. Jagodzianki super pyszne, przepis rewelacyjny

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ♥️

  13. Najlepsze jagodzianki jakie jadlam 😊 na jednej do kawy sie nie skończyło 😊

    • cukiereczek

      Ślicznie dziękuję ♥️

Zostaw odpowiedź