Jagodzianki z kruszonką

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Po wczorajszym upalnym dniu nareszcie mamy troszkę ochłodzenia. Dzisiaj bez obaw możecie włączyć piekarnik i upiec drożdżowe bułeczki z jagodami.

Moim zdaniem nie ma lata bez jagodzianek. Te są przepyszne, mięciutkie, pełne jagodowego nadzienia, z maślaną kruszonką. Będą idealne na podwieczorek lub śniadanie (podane z kubkiem mleka).

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

SKŁADNIKI (15 sztuk):

  • CIASTO:

  • 500g mąki,

  • 50g świeżych drożdży,

  • Szczypta soli,

  • 3 żółtka,

  • ¼ szklanki cukru,

  • 1 cukier wanilinowy,

  • 1 szklanka mleka,

  • 125 g masła,

  • JAGODY:

  • 300g jagód,

  • 3 łyżki cukru,

  • 1 łyżka bułki tartej,

  • KRUSZONKA:

  • 50 g mąki,

  • 35 g masła,

  • 25g cukru pudru,

  • Kilka kropel aromatu waniliowego,

  • DODATKOWO:

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.

W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawiamy je do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą tuż przed formowaniem bułeczek. Dodatek bułki sprawia, że jagody nie wyciekną podczas pieczenia.

Składniki kruszonki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części (po 67g każda). Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce jagodowego nadzienia. Bułeczki dokładnie zlepiamy i formujemy podłużny kształt. Gotowe bułeczki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy je na kilkanaście minut pod przykryciem, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w dwóch partiach około 20-25 minut w 180 stopniach aż do zarumienienia.

Życzę smacznego 🙂

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

6 komentarzy

  1. perfekcyjne jagodzianki i ta kusząca kruszonka! 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      O tak, były pyszne 🙂

  2. Pyszne! Przepis prosty a bułeczki niebo w gębie.

    • cukiereczek cukiereczek

      Marta bardzo się cieszę, że smakowały! 🙂

  3. Pyyyychota!!!

    Snapchat-1248961268

    • cukiereczek cukiereczek

      Kinia wyglądają przepysznie 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij