Mustikkapiiras czyli fińskie jagodzianki

Fińskie jagodzianki mają kształt drożdżówek. Ich cechą charakterystyczną jest dodanie do ciasta kardamonu oraz rodzynek. Uroku dodaje im cukier perlisty na wierzchu. Spotkałam się też z wersją jagodzianek z płatkami migdałów oraz bez cukru, a polukrowane.

Jagodzianki są proste do zrobienia. Przygotowuje się je tak jak polskie drożdżówki tzn. dnem szklanki robi się wgłębienie w wyrośniętych bułeczkach. A we wgłębienie wkładamy nadzienie. Bułeczki są mięciutkie i pyszne. Najlepsze są pierwszego dnia, ale przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku będą dobre też następnego.

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 2 i ½ szklanki mąki,
  • 7g drożdży suszonych,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki cukru (70g),
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ szklanki mleka,
  • ¼ szklanki ciepłej wody,
  • ¼ szklanki rodzynek (około 45g),
  • ¼ szklanki miękkiego masła (55g),
  • JAGODY:
  • 200g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • Cukier perlisty lub gruboziarnisty,

PRZYGOTOWANIE:

Suszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i wodzie. Odstawiamy je na 5 minut.

Mąkę mieszamy z solą i kardamonem.

Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Po 5 minutach odcedzamy je na sitku i odstawiamy.

Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Na sam koniec do ciasta dodajemy rodzynki. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 1- 1,5 h – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę.

Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed wyłożeniem na bułeczki.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 12 części (po około 67 g każda). Formujemy 12 kulek i układamy je na 2 blaszkach do pieczenia zachowując odstępy. Drożdżowe kulki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.

Dno szklanki „maczamy” w mące i robimy wgłębienie w bułeczkach prawie do samego dna. We wgłębienie wkładamy porcje jagód.

Następnie bułki smarujemy jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy cukrem perlistym lub gruboziarnistym. Można je dodatkowo posypać także płatkami migdałów.

Pieczemy w dwóch partiach około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do zarumienienia).

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Można użyć zamiennie 20g świeżych drożdży.

Mustikkapiiras czyli fińskie jagodzianki

Mustikkapiiras czyli fińskie jagodzianki

Inspiracja

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij