Likier truskawkowo-różany

To likier o niezapomnianym smaku i aromacie. Na moim blogu możecie znaleźć już nalewkę z owoców dzikiej róży. Tym razem połączyłam smak słodkich truskawek i aromatycznych płatków róży. Taki trunek zasmakuje na pewno Paniom i umili im wspólne spotkania 🙂

Likier truskawkowo-różany

Likier truskawkowo-różany

SKŁADNIKI:

  • 750g truskawek,
  • 50g płatków róży,
  • 500g cukru,
  • 500ml spirytusu,
  • Skórka z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Waga truskawek podana jest bez szypułek. Truskawki myjemy i dokładnie oczyszczamy. Z płatków róży usuwamy białe części, odważamy 50g. W dużym słoiku układamy na przemian truskawki, płatki róży, cukier i skórkę cytrynową, kolejne warstwy układamy aż do wyczerpania składników. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie do słoika wlewamy spirytus. Całość odstawiamy na miesiąc. Po upływie tego czasu likier filtrujemy np. przez gazę bądź filtr do kawy i rozlewamy do ciemnych butelek. Likier im dłużej stoi tym jest lepszy.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

Jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak likieru wystarczy zastąpić spirytus wódką.

Likier truskawkowo-różany

Likier truskawkowo-różany





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź