To likier o niezapomnianym smaku i aromacie. Na moim blogu możecie znaleźć już nalewkę z owoców dzikiej róży. Tym razem połączyłam smak słodkich truskawek i aromatycznych płatków róży. Taki trunek zasmakuje na pewno Paniom i umili im wspólne spotkania 🙂
SKŁADNIKI:
- 750g truskawek,
- 50g płatków róży,
- 500g cukru,
- 500ml spirytusu,
- Skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Waga truskawek podana jest bez szypułek. Truskawki myjemy i dokładnie oczyszczamy. Z płatków róży usuwamy białe części, odważamy 50g. W dużym słoiku układamy na przemian truskawki, płatki róży, cukier i skórkę cytrynową, kolejne warstwy układamy aż do wyczerpania składników. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Po tym czasie do słoika wlewamy spirytus. Całość odstawiamy na miesiąc. Po upływie tego czasu likier filtrujemy np. przez gazę bądź filtr do kawy i rozlewamy do ciemnych butelek. Likier im dłużej stoi tym jest lepszy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
Jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak likieru wystarczy zastąpić spirytus wódką.