Na blogu znajdziecie już przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą. Wówczas nadzienia nie mieszałam ze sobą, ale ułożyłam je w postaci paseczków. Nie ma co ukrywać, że szpinak i feta bardzo do siebie pasują. Takie naleśniki to propozycja na wegetariański obiad. Naleśniki świetnie się odgrzewają. A proponuję je podać z sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI (10 sztuk):
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka,
- 2 szklanka mąki,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- FARSZ SZPINAKOWY:
- 450g świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 250g sera feta,
- pieprz,
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
- Szczypta ostrej papryki,
- Gałka muszkatołowej.
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
FARSZ: Szpinak płuczemy i pozostawiamy go na chwilkę, aby obciekł. Na suchą patelnię wrzucamy szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.
Ser feta przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia. Zwijamy naleśniki.
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.
Życzę smacznego 🙂