Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Na blogu znajdziecie już przepis na naleśniki ze szpinakiem i fetą. Wówczas nadzienia nie mieszałam ze sobą, ale ułożyłam je w postaci paseczków. Nie ma co ukrywać, że szpinak i feta bardzo do siebie pasują. Takie naleśniki to propozycja na wegetariański obiad. Naleśniki świetnie się odgrzewają. A proponuję je podać z sosem czosnkowym.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • NALEŚNIKI:
  • 2 jajka,
  • 2 szklanka mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • 1 i 1/3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • FARSZ SZPINAKOWY:
  • 450g świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250g sera feta,
  • pieprz,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • Gałka muszkatołowej.

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

FARSZ: Szpinak płuczemy i pozostawiamy go na chwilkę, aby obciekł. Na suchą patelnię wrzucamy szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.

Ser feta przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.

Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia. Zwijamy naleśniki.

Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym.

Życzę smacznego  🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź