Naleśniki z kremem i malinami

Serek mascarpone to pyszny składnik wielu ciast i deserów. Sprawdza się też idealnie jako składnik dań wytrawnych - można z jego dodatkiem przygotować sos do makaronu czy duszone mięso. Można przygotować bułki czy babeczki z serka mascarpone, a nawet faworki.

A dziś prezentuję Wam przepis na naleśniki z kremem budyniowym z mascarpone. Najpierw gotujemy budyń z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Następnie budyń studzimy i miksujemy z serkiem mascarpone i gotowe 🙂 Krem możemy przygotować wcześniej i przechowywać do 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

SKŁADNIKI (6-8 porcji):

  • NALEŚNIKI (15-18 sztuk):
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki cukru,
  • 2 i ¼ szklanki mleka,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki oleju (opcjonalnie),
  • KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego (20g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 250g serka mascarpone,
  • DODATKOWO:
  • Olej lub smalec do smażenia,
  • 300g malin,

PRZYGOTOWANIE:

NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i cukier waniliowy do mleka. Budyń studzimy. Gdy wystygnie dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia. Powinniśmy otrzymać gładki krem.

Każdego naleśnika smarujemy kremem budyniowym z mascarpone. Na krem wykładamy maliny. Naleśniki zwijamy bądź składamy.

Życzę smacznego!

Naleśniki z kremem i malinami

Naleśniki z kremem i malinami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź