Muffiny z żurawiną i marcepanem

Kwaśna żurawina, migdałowy smak otulony mięciutkim ciastem - tak w kilku słowach można opisać te muffiny. Są przepyszne! Idealnie wpisują się w ponurą aurę jesienno-zimową.

Żurawina i marcepan to naprawdę zgrany duet. Te dwa składniki łączyłam już w pysznym ucieranym cieście (TUTAJ znajdziecie przepis).

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Składniki na muffinki z żurawiną i marcepanem

Aby przygotować muffiny potrzebujesz:

  • jajka - potrzebne będą 2 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
  • cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
  • śmietana 18% - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Najlepiej użyć śmietany o temperaturze pokojowej.
  • olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
  • aromat migdałowy i sól - równoważą smak.
  • mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie przy użyciu wagi kuchennej.
  • proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
  • żurawinę - świeżą żurawinę dostaniesz w hipermarketach w okresie jesienno-zimowym.
  • marcepan - zetrzyj go na grubych oczkach tarki. Wówczas będziesz mieć pewność, że wypełni muffinki pysznym migdałowym smakiem.

Jak przygotować muffinki z żurawiną i marcepanem?

Przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:

  1. Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki.
  2. Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól.
  3. Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj ze śmietaną, olejem i aromatem migdałowym.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj żurawinę i marcepan. Krótko wymieszaj.
  5. Rozłóż ciasto do papilotek, posyp płatkami migdałów i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku.

Aby muffinki wyszły Ci takie same odmierzaj taką samą ilość ciasta przy pomocy wagi kuchennej.

Często zadawane pytania

Czym zastąpić śmietanę?

Śmietanę 18% możesz zastąpić w tym przepisie jogurtem naturalnym typu greckiego.

Gdzie kupić marcepan?

Marcepan znajdziesz w sklepach internetowych np. Allegro. Ja najczęściej kupuje marcepan w Lidlu, marki Belbake. Jest w jasnożółtym opakowaniu, pakowany po 200g. Jest już na stałe w asortymecie, bo kiedyś widziałam go tylko w okresie świątecznym.

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Więcej przepisów na muffinki

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Muffiny z żurawiną i marcepanem

Puszyste i wilgotne muffiny migdałowe wypełnione kwaśną żurawiną. To zimowy HIT!

Muffiny z żurawiną i marcepanem

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 2 jajka,
  • 230g gęstej śmietany 18%,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 170 cukru,
  • 120ml oleju,
  • DODATKOWO:
  • 30g płatków migdałowych,
  • 250g żurawiny świeżej,
  • 100g marcepanu

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki.

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy i mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i marcepan, mieszamy delikatnie.

Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do pełna papilotki. Wierzch muffinek posypujemy płatkami migdałów.

Muffinki pieczemy około 25-27 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz muffiny z żurawiną i marcepanem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Ola

    Sa cudowne, Maz ktory nie cierpi marcepanu, powiedzial, ze pycha, wiec to mowi samo za siebie😁a migdaly na wierzchu dodaja fajnej chrupiacej tekstury❤️zamienilam zurawine na czeresnie, wyszly tak samo smacznie

    • cukiereczek

      I piękne! ☺️
      Dziękuję za miły komentarz!

Zostaw odpowiedź