Zima to idealny czas na wypieki ze świeżą żurawiną. Mamy jej teraz pod dostatkiem w sklepach i na straganach. Te kwaśne i cierpkie kuleczki świetnie sprawdzają się w ciastach i deserach. A obtoczone w cukrze pełnią także świetną rolę dekoracyjną.
Na blogu znajdziecie pyszne i proste ciasto pomarańczowe na oleju z dodatkiem żurawiny. Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" pragnę Wam zaproponować wypiek zupełnie inny. W tym cieście łączymy ze sobą trzy rodzaje mąki: pszenną, migdałową i kukurydzianą. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i migdałowej ciasto zyskuje ciekawszą strukturę, którą można określić jednym słowem często spotykanym na portalach zagranicznych tzn. chevy. Jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku, pozostając przy tym puszyste. Ciasto polałam lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Ale nie jest to konieczne, bo i bez tych dodatków wypiek smakuje znakomicie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g masła,
- 250g cukru,
- 3 jajka,
- 200g mąki pszennej,
- 50g mąki migdałowej,
- 50g mąki kukurydzianej (polenty),
- 15g proszku do pieczenia,
- Skórka starta z 1 i ½ pomarańczy,
- Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
- DODATKOWO:
- 350g świeżej żurawiny,
- 100g masy marcepanowej,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Połowę żurawiny kroimy na połówki, a resztę zostawiamy w całości.
Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki oraz startą skórkę z pomarańczy i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę żurawiny Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostałą żurawinę.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.
Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
Życzę smacznego!