Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem

Zima to idealny czas na wypieki ze świeżą żurawiną. Mamy jej teraz pod dostatkiem w sklepach i na straganach. Te kwaśne i cierpkie kuleczki świetnie sprawdzają się w ciastach i deserach. A obtoczone w cukrze pełnią także świetną rolę dekoracyjną.

Na blogu znajdziecie pyszne i proste ciasto pomarańczowe na oleju z dodatkiem żurawiny. Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" pragnę Wam zaproponować wypiek zupełnie inny. W tym cieście łączymy ze sobą trzy rodzaje mąki: pszenną, migdałową i kukurydzianą. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i migdałowej ciasto zyskuje ciekawszą strukturę, którą można określić jednym słowem często spotykanym na portalach zagranicznych tzn. chevy. Jest chrupiące z zewnątrz, a miękkie i ciągnące w środku, pozostając przy tym puszyste. Ciasto polałam lukrem i posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową. Ale nie jest to konieczne, bo i bez tych dodatków wypiek smakuje znakomicie.

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 300g masła,
  • 250g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200g mąki pszennej,
  • 50g mąki migdałowej,
  • 50g mąki kukurydzianej (polenty),
  • 15g proszku do pieczenia,
  • Skórka starta z 1 i ½ pomarańczy,
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • DODATKOWO:
  • 350g świeżej żurawiny,
  • 100g masy marcepanowej,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Połowę żurawiny kroimy na połówki, a resztę zostawiamy w całości.

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem

Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki oraz startą skórkę z pomarańczy i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę żurawiny Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostałą żurawinę.

Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią.

Ciasto przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.

Życzę smacznego!

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i marcepanem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij