W ramach cyklu Muffinkowy Piątek prezentuje propozycję dla czekoladoholików 🙂 Zapraszam na znakomite muffiny czekoladowe, do których przygotowania użyłam czekolady mlecznej. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Bazą ciasta jest kefir i olej. A puszystość muffinek uzyskujemy dzięki ubiciu jajek z cukrem.
Muffinki po upieczeniu, gdy ostygną, warto polać roztopioną czekoladą. Może to być czekolada biała, mleczna, deserowa czy karmelowa. Wierzch muffinki posyp kolorową posypką, prażonymi płatkami migdałów czy posiekanymi orzechami.
Składniki na muffinki czekoladowe
Aby przygotować muffiny z owocami potrzebujesz:
- jajka - potrzebne będą 3 duże jajka, rozmiar L, koniecznie o temperaturze pokojowej.
- cukier - nadaje muffinkom odpowiednią słodycz.
- kefir - nadaje muffinkom wilgotności, równoważy smak. Pamiętaj, żeby wyjąć go wcześniej z lodówki.
- olej - używam oleju rzepakowego, bo ma neutralny smak i aromat.
- kakao - które nadaje czekoladowego smaku.
- mąkę pszenną - pamiętaj, aby odmierzyć ją poprawnie. Szklanka o pojemności 250ml.
- proszek do pieczenia - dzięki niemu muffiny pięknie wyrastają.
- mleczna czekolada - Drobno ją posiekaj i dodaj do ciasta muffinkowego, aby uzyskać pyszny czekoladowy smak. Dodatkową czekoladą polewamy wierzch muffinek.
Jak przygotować muffinki czekoladowe?
Wszystkie składniki odmierzamy na szklanki. Szklanka o pojemności 250ml. Nie ma potrzeby używania wagi.
Przygotowanie muffinek czekoladowych jest bardzo proste. Wystarczy wykonać te pięć kroków:
- Przygotuj - formę muffinkową wyłóż papilotkami. Nagrzej piekarnik. Odmierz wszystkie składniki. Czekoladę drobno posiekaj.
- Wymieszaj suche składniki - w misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
- Wymieszaj mokre składniki - w drugiej misce ubij jajka z cukrem i wymieszaj z kefirem i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Następnie dodaj posiekaną czekoladę i krótko wymieszaj.
- Rozłóż ciasto do papilotek i piecz do suchego patyczka w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ostudź muffiny i udekoruj.
Aby muffinki wyszły Ci takie same to odważaj taką samą ilość ciasta na wadze kuchennej.
Ostudzone muffiny polej czekoladą i posyp kolorową posypką.
Często zadawane pytania
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść więcej niż jest to podane w przepisie. Nakładaj ciasta tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
Czym zastąpić kefir?
Kefir możesz zastąpić w tym przepisie maślanką.
Więcej przepisów na muffinki czekoladowe
- Muffinki renifery
- Muffinki czekoladowe
- Muffinki z malinami, jagodami i białą czekoladą
- Kopczyki kreta
Znakomite muffiny czekoladowe, do których przygotowania użyłam czekolady mlecznej. Polej je dodatkową roztopioną czekoladą i posyp kolorową posypką.
Muffinki czekoladowe
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru (150g),
- 1 szklanka kefiru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki (320g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 czubate łyżki kakao (25g),
- 100g mlecznej czekolady,
- DODATKOWO:
- 100g czekolady do polania,
- kolorowa posypka
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Używamy szklanki o pojemności 250ml.
Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mleczną czekoladę drobno siekamy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną o jaśniejszym kolorze. Dodajemy kefir i olej, mieszamy chwilkę na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki w trzech turach i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy delikatnie.
Masę przekładamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Nakładamy muffinki prawie do 3/4 wysokości (85g ciasta na 1 muffinkę w mojej formie Wilton).
Muffinki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
Gdy muffinki ostygną to polewamy je roztopioną czekoladą i posypujemy posypką. W tym celu w garnku zagotowujemy wodę. Na garnku umieszczamy miskę, w której umieszczamy połamaną czekoladę. Dno miski nie może dotykać lustra wody. Woda powinna tylko delikatnie bulgotać. Czekoladę podgrzewamy często mieszając aż się rozpuści.
Życzę smacznego!
Muffiny bardzo dobrze wyszły
Robiłam także z borówką też super
Cieszę się ♥️