Brownie to mocno czekoladowe, lekko zakalcowate ciasto. Bardzo znane i lubiane na całym świecie. Na blogu znajdziecie przepis na brownie z malinami. A co powiecie w "Weekendowej Cukierence" na malutkie babeczki o smaku brownie?
Te mini babeczki brownie z ulubionymi słodyczami (oreo, tofiifee, reeses) znikają ze stołu w szybkim tempie. Prezentują się przy tym bardzo pięknie. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Ciasteczka czy pralinki wkładamy w gorące babeczki, a dzięki temu miękną i rozpływają się w ustach. Jeśli nie możecie kupić mini oreo to wystarczy duże ciastka pokroić na 2-3 części.
Takie mini babeczki sprawdzą się idealnie jako sylwestrowa, słodka przekąska, polecam 🙂
SKŁADNIKI (24 sztuki):
- BROWNIE:
- 100g gorzkiej czekolady,
- 100g masła,
- 120g cukru,
- 2 jajka,
- 100g mąki pszennej,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- DODATKOWO:
- 24 mini ciasteczka oreo, praliny tofiifee lub reeses,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na brownie powinny być w temperaturze pokojowej. Formę na mini muffinki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W misce mieszamy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy je. Zestawiamy z ognia i dodajemy czekoladę połamaną na kawałki. Zostawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy do połączenia. Otrzymamy gęstą, płynną masą czekoladową, którą studzimy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy je krótko rózgą kuchenną. Dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy rózgą do powstania gładkiej masy, ale nie za długo.
Masę czekoladową rozkładamy pomiędzy wgłębienia w formie. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut.
Foremkę wyjmujemy i w gorące ciasto od razu wkładamy ciasteczka oreo lub pralinki. Babeczki zostawiamy do wystudzenia.
Gdy wystygną wyjmujemy je ostrożnie z foremki. Do tego celu można użyć patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.
Życzę smacznego!