Brownie z malinami i mleczną czekoladą

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na najbardziej znane na całym świecie ciasto czekoladowe - brownie. Brownie może być niedopieczone, lejące w środku, gliniaste. Ale może być też zwarte, twarde i zbite. Wielkim atutem brownie jest szybkość przygotowania. Do przygotowania tego ciasta nie potrzebujecie nawet miksera. Ciasto nie rośnie, bo nie ma w nim proszku do pieczenia; jest płaskie. Takim polskim sztandarowym ciastem czekoladowym jest murzynek. Brownie to całkiem inne ciasto, różni się znacznie od murzynka, który jest mięciutki i puszysty. Jeśli nie potrafisz piec ciast to właśnie brownie jest ciastem dla Ciebie, ponieważ nie da się go zepsuć 🙂 To z pewnością jedno z ulubionych ciast czekoladoholików. Wzbogacone świeżymi malinami oraz kawałkami mlecznej czekolady przepięknie się prezentuję na talerzyku.

Brownie z malinami i mleczną czekoladą

Brownie z malinami i mleczną czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 200g masła,
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 250g cukru,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 135g mąki,
  • 100-150g malin,
  • 100g czekolady mlecznej,

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Gorzką czekoladę łamiemy na tafelki. W rondelku umieszczamy masło. Rondelek wstawiamy na mały ogień i roztapiamy masło. Dodajemy 2 połamane gorzkie czekolady. Czekolady roztapiamy często mieszając. Rondelek odstawiamy z ognia.

W drugiej misce umieszczamy jajka i cukier. Mieszamy je chwilkę mikserem lub rózgą kuchenną. Dodajemy do nich roztopione masło i czekoladę oraz aromat waniliowy. Mieszamy na gładką masę za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać jednolite, gładkie ciasto.

Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Nas wierzchu ciasta układamy maliny (zachowujemy między nimi odstępy). Mleczną czekoladę łamiemy na tafelki (mogą mieć nieregularny kształt) i wykładamy na ciasto pomiędzy maliny.

Ciasto pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (aż delikatnie urośnie). Brownie jest gotowe jeśli się podniesie i urośnie.

Po upieczeniu ciasto studzimy. Podajemy pokrojone w małe kawałeczki.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Możemy sprawdzić czy brownie jest upieczone za pomocą patyczka. Po włożeniu i wyjęciu z ciasta patyczek nie powinien być obklejony ciastem.

2) Zamiast czekolady mlecznej możemy użyć czekolady deserowej.





2 komentarzy

  1. Aga

    Brownie pyszne 🙂 w ciągu tygodnia już dwa razy robione ?

    • cukiereczek

      Aga wygląda pysznie ? Cieszę się, że smakowało!

Zostaw odpowiedź