Babeczki renifery

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Wczoraj prezentowałam Wam przepis na tradycyjne faworki, a dziś proponuję coś dla najmłodszych - babeczki renifery. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Możemy je przygotować wspólnie z dziećmi – będzie przy tym mnóstwo zabawy. Babeczka ma smak piernikowy, a w środku skrywa śliwkowe powidła. Oczy to draże kokosowe ze źrenicą zrobioną z lukru, a nosy są z m&ms-ów. Nos "przyklejony" został  na lukier. Zamiast robić polewę czekoladową możemy użyć roztopionej mlecznej czekolady.

Babeczki renifery

Babeczki renifery

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 170g cukru pudru,
  • 270g mąki,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżka kakao,
  • 1 małe jajko,
  • 60ml oleju,
  • 170ml mleka,
  • 6 łyżeczek powideł śliwkowych,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka mleka,
  • 5-6 łyżek cukru pudru,
  • Odrobina czarnego barwnika,
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • ½ łyżki żelatyny,
  • 1 łyżka gorącej wody,
  • 60g margaryny (lub masła),
  • 2-2,5 łyżki śmietany 18%,
  • DODATKOWO:
  • 12 biszkoptów,
  • 24 draże białe (np. o smaku kokosowym),
  • 12 cukierków m&m’s,
  • 24 precelki,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy olej, jajko i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Formę wykładamy papilotkami (12 babeczek) i nakładamy ciasta do 1/3 wysokości, następnie wkładamy połowę łyżeczki dżemu i dopełniamy babeczki resztą ciasta. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 190 stopniach (do suchego patyczka). Studzimy je na kratce.

POLEWA: Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż trochę przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Wówczas dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy.

Przygotowaną polewą polewamy babeczki. Możemy ściąć babeczkom odrobinę czubek. Gdy polewa zacznie zastygać to przyklejamy do niej biszkopta, draże i precelki, aby powstał renifer.

LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy odrobinę czarnego barwnika. Stopniowo dodajemy cukier puder i cały czas ucieramy. Składniki ucieramy ze sobą aż powstanie lukier gęstości śmietany.

Lukier przekładamy do szprycy lub rękami z cienką końcówką do dekorowania. Za pomocą lukru robimy oczy i uśmiech reniferom. Na środku biszkoptu dajemy większą kropkę z lukru i przyklejamy na nią nos z m&m’sa.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Oczy jak i biszkopty z nosem i uśmiechem możemy przygotować wcześniej.

2) Gdyby babeczki bardzo nam wyrosły to ścinamy im czubki.

3) Zamiast m&m’s-ów możemy użyć cukierków lentilek.

Babeczki renifery

Babeczki renifery

Zobaczcie też moje inne przepisy na babeczki dla najmłodszych:

- BABECZKI CHOINKI

- BABECZKI Z CHOINKAMI Z PALUSZKÓW

- BABECZKI CZAPKI MIKOŁAJA

- BABECZKI RABATKI

- BABECZKI DUSZKI





6 komentarzy

  1. Bardzo serdecznie polecam, przepyszne: )

    received_1168666636564900

    • cukiereczek

      no pięknie 🙂

  2. Cudowne, mieciutkie i pachnące: )

    FB_IMG_1484050871577

    • cukiereczek

      słodziutkie 🙂

  3. Ala

    Ekstra! Dzieciaki byly zachwycone! Te powidla super podkrecily smak babeczek 😉

    20171217_112821

    • cukiereczek

      Ala wyszły pięknie 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

Pozostaw odpowiedź Ciastek